Quiero's Epigraph xx
VH18-006-0256
englantilainen täysiverinen tamma
mustanruunikko, 164cm, syntynyt 26.02.2014
estepainotteinen, koulutustaso: 140cm
kasvattanut Quiero, omistaa Vibaja (VRL-00727)
Sukutaulu
Isä: Charmyard Memphis xx xx, m, 168cm ERJ-II |
ii: Faraol de Trans xx xx, mrn, 169cm KTK-III |
iii. Transe de MaBoul Gibet xx |
iie. Farao Princess xx | ||
ie: Angel's Willia Million xx xx, prn, 167cm |
iei. Hopalong Riquett xx | |
iee. Mirabella Million xx | ||
Emä: Quiero's Eternity xx xx, rn, 158cm |
ei: Redrock Monarch xx, rt, 167cm |
eii. Mosquito |
eie. Heartbreaking Bravery | ||
ee: Cuantéron Flower xx xx, km, 154cm |
eei. Ch Magnetic Majority KTK-III | |
eee. Jessey Flower xx |
Jälkeläiset
o. Escorant Excelsior | s. 03.09.2018 | i. Poem's Conqueror | om. VRL-11284 |
t. Escorant Ephedra | s. 22.04.2024 | i. Admirality Ring xx | om. VRL-00727 |
Luonnekuvaus
Epigraphia ei kiinnosta. Se vaikuttaa alati pitkästyneeltä ja on melko passiivinen, hevonen, joka ei ota erityisemmin kontaktia muihin hevosiin tai ihmisiin. Tarhan portilla on turha huhuilla, tamma ei kävele vastaan, se pitää hakea. Jos jotain positiivista pitää hakea, niin onhan tämmöinen mistään kiinnostumaton paikallaan möllöttäjä maailman helpoin hoidettava. Toisinaan ruunikko ei nosta jalkojaan ensimmäisellä pyynnöllä, mutta siinäpä ne käsittelyongelmat sitten olivatkin. Kaikki talutuksesta raspauksen kautta kengitykseen ja varustamiseen sujuu ilman, että hevonen korvaansa lotkauttaa. Eikä muuten lotkauta korvaansa matkustaessakaan, Epigraph kävelee jokaisen kuljetusvälineen kyytiin kuin karsinaansa eikä tee matkan aikana heinänmutustelua kummoisempaa.
Töitä tehdessään tamma tuntuu niin räikeän erilaiselta, että välillä sitä pohtii, onko kyseessä varmasti Epigraph. Täysiveriseen ilmestyy äkkiä eloa, aivan kuin joku raapaisisi tulitikun ruunikon sisällä. äkkiä passiivinen hevonen onkin hyvin eläväinen, herkkä, täynnä tulta ja menohaluja. Silti Epigraph malttaa kuunnella ratsastajaansa, ainakin sellaista, jonka kanssa tulee juttuun. Tamma kun on melkoisen kranttu siitä, kenen kanssa tekee töitä. Erityisen kärkkäästi se protestoi kovaa kättä sekä hypyistä myöhästyvää ratsastajaa, ja tämän hevosen protestit voivat olla mitä tahansa vatsan alle potkimisesta melkoisiin rodeopukkeihin. Toisaalta, kun Epigraph tulee juttuun ratsastajansa kanssa, se kiipeäisi ihmisensä puolesta vaikka puuhun. Ainakin ratsastettaessa, tallissa tamma ei ota kontaktia edes lempiratsastajaansa.
Melko tavanomaisia käyntiä sekä ravia kompensoi mieletön laukka sekä täydentää erinomainen hyppytekniikka yhdistettynä lähes pettämättömään estesilmään. Ruunikko loistaa esteradoilla, se on nopea, ketterä, vahva ja periksiantamaton – ja siitä näkee, kuinka se rakastaa joka ikistä hyppyä pienimmistä verkkaristikoista 140cm muureihin. Niin sanotusti kolikon päällä kääntyvä tamma kykenee todella tiukkoihin kurveihin eikä vaadi kovinkaan montaa askelta aikaa valmistautua hyppyyn. Parhaimmillaan tamma onkin teknisesti haastavilla radoilla saadessaan käyttää päätään ja kroppaansa kunnolla; kuka haluaa kerta toisensa jälkeen suoraviivaisen simppeleitä tehtäviä?
Ja tämähän on esiintyjä. Epigraph tietää, milloin sitä katsotaan, milloin kyseessä on jotakin muuta kuin tavan kotitreeni. Tällä hevosella on voitontahtoa, joka välittyy yleisöön asti. Joskus tuntuu, että tamma osaa lukea tulostaulua ja tietää, millainen aika sen on päihitettävä saadakseen kunniakierroksen kärkipaikan. (c. Lissu T.)
Saavutukset
29.08.2018 NJ Einfall, irtoSERT, pt. Welby 20.10.2018 NJ Höstnäs Knabstruppers, irtoSERT, pt. Elisa |
Champion -- myönnetty 02.07.2019 |
Kilpailukalenteri
ERJ 61 kpl
Päiväkirja
Estevalmennus 13.04.2024 (valmentajana Jannica)
Epigraphin kanssa oli tänään vuorossa estetreeniä omistajansa kera. Keskityimme perusasioiden kertaamiseen, lopputunnista oli vielä varattu aikaa hieman isomman radan hyppäämiselle valmistellen ratsukkoa ensi viikon kilpailuun. Verryttelyssä harjoitukset vaihtelivat ravipuomeista ja kavaleteista laukkaamiseen uralla kevyessä istunnassa. Pitkillä sivuilla otettiin reipasta askelta eteen pidentäen ja lyhyillä sivuilla puolestaan haettiin tamma kontrolliin, vaikka tempo saikin säilyä reippaan puoleisena. Otimme vielä muutamia siirtymisiä tuossa yhteydessä ravin ja laukan sisällä. Tamma vaikutti tänään yhtä energiseltä kuin normaalistikin ja tuntuikin toimivan pelkästään ajatuksen voimalla yhteistyön näyttäessä sujuvalta.
Varsinainen valmennus aloiteltiin jumppaesteiden sekavalla linjalla, jossa ekaan väliin tuli yksi laukka-askel, toiseen väliin kaksi ja viimeiselle loogisesti kolme. Suoran alkuun päästyä sinun ei tarvinnut, kuin ohjata tammaa hyppyjen välissä käyttämään takajalkojaan kunnolla niin tie vei helposti seuraavalle esteelle. Korotin toista ja kolmatta estettä metriin ja saitte tulla vielä tämän helpolta tuntuneen tehtävän uudelleen. Toisesta suunnasta aloiteltiin taas normikorkeudesta ja nostettiin sitten metriin jälleen takaisin, kun oli muutama lähestymiskerta alla. Tässä kierroksessa Epigraph innostui vähän liiaksikin esteiden noustua, mutta sait tasaisella kädellä ja istunnalla sen kyllä pidettyä hyvin ohjan ja pohkeen välissä. Viimeisellä kerralla keskityttiin meneväisen neidin kanssa puolipidätteiden käyttöön ennen linjaa sekä esteiden välillä. Tällä kerralla suoritus oli jo yhteneväisempi aiempien kanssa ja sait pidettyä hyvän tasaisen rytmin läpi tehtävän ja muistit vielä sarjan jälkeen ratsastaa hevosta suoraan.
Välikäyntien jälkeen palattiin sarjaesteiden treeniin, tällä kerralla kolmas este oli korjattu pois ja jätetty kaksi estettä, joiden väliin ratsastettiin kaksi laukka-askelta. Aloittelimme metrin korkeudesta, tarkoituksena nostaa estettä hyppykertojen välissä aina, kun tehtävä sujui helpon oloisesti. Ensimmäisellä kerralla sinulla oli hieman jäykkä käsi, johon tamma protestoi vihaisella hännän heilautuksella, reaktio oli kuitenkin oikeutettu ja ohjeistin pitämään käden pehmeänä joustaen hypyssä, jotta Epigraph sai tarpeeksi tilaa edestä hypätä ilmavan hypyn, vaikka estekorkeus olikin vielä tamman tasolle matala. Toinen kerta meni jo paremmin, Epigraph venytti hienosti vähän pitkälle välille laukkansa ja suoritus oli virheetön myös ratsastajan osalta. Loppua kohden alettiin pääsemään jo maksimikorkeuteen saakka, vaihdoimme toki välillä myös suuntaa samalla tehtävällä. Lopuksi otettiin sitten sitä odotettua rataharjoitusta.
Olin koonnut maneesiin kuusi estettä, joihin lukeutui aiemmin hypätty sarja, suhteutettu linja kahdella esteellä sekä jumppaesteenä pari pystyä. Erityisesti jumppaeste radan lopussa oli haasteellinen, koska tamma ehti kuumentua radan aikana niin, että kontrolli oli ensimmäisillä kerroilla puutteellista ja tamma vain rämisteli jumppapystyt lävitse viitsimättä edes vilkaista mitä alla oli. Toinen ja etenkin kolmas kerta onnistuivat jo huomattavasti paremmin, vaikka jouduitkin sekä sarjalla että jumppaesteillä ottamaan melko rajustikin Epigraphia takaisinpäin vauhdin suhteen. Siitä ei tamma kuitenkaan pahemmin nokkiinsa ottanut, olihan sen helpompi hypätä rauhallisemmasta temmosta. Viimeisellä ratakerralla alkoi tamma olemaan jo selkeästi väsynyt, joten lopettelimme uusittuanne jumppasarjan vielä kertaalleen matalalla korkeudella ja jääden siitä jo keventelemään koko maneesiin tehden ympyröitä samalla. Kävimme vielä läpi palautetta tunnista puolin ja toisin, molemmat vaikuttivat olevan tyytyväisiä valmennukseen kuitenkin, hevonen ja ratsastaja.
Päiväkirjamerkintä 14.04.2024 (hoitajana Jannica)
Sain luvan ratsastaa Epigraphia tänään itsenäisesti sileällä, koska omistajalla oli pääsiäiskiireitä. Epigraph vaikutti eilisen tapaan olevan hyvin kuulolla ja innostunut työnteosta, vaikka sitä hieman tuntuikin alkukäynneissä jännittävän uusi ratsastaja. Yritin kuitenkin parhaani mukaan rentoutua selässä tekemällä jumppaliikkeitä käsillä ja ottamalla alkuraveissa paljon ympyröitä ja muuta ajateltavaa. Kun molempien syke oli tasaantunut jatkoimme pienten välikäyntien jälkeen laukkaharjoituksilla, ihan vain uraa pitkin aluksi kevyessä istunnassa ja sen jälkeen kääntämällä uran poikki sekä isoilla volteilla. Epigraph kuunteli tarkasti apuja ja tuntui koko ajan odottavan lisää ohjeita, joihin saisi vastata. Näki jossain määrin, että tamman kanssa oli keskitytty estetreeniin ja sen lisäksi maastoiltu paljon, se kun vaikutti vähän tylsistyneeltä, mikäli samaa tehtävää tehtiin enemmän kuin muutama kierros. Laukkaamisen lopuksi Epigraph säpsähti kentän ohi lentävää lintua, mutta muuten harjoittelu sujui täysin ongelmitta.
Energiaa tuntui riittävän Epigraphilla hyvin, joten jatkoimme välikäyntien jälkeen vielä laukkatyöskentelyä reippaasti. Käänsin kootussa laukassa kentän poikki, jonka jälkeen otimme aina toisen pitkän sivun lisättyä laukkaa, jossa kuitenkin pidin huolen siitä, että laukka pyöri reippaasti. Tämä harjoitus oli tammalle selvästi raskaampi, mutta tein siitä huolimatta vielä laukkatreenin lisäksi muutamia siirtymisiä ravin ja laukan sisällä. Lopuksi jäin vielä pääty-ympyrälle, jossa tein toisen puolen ympyrästä kokoavia harjoituksia asettuen ja taipuen molemmille puolille. Vaihdoimme suuntaa ja tein myös oikeaan kierrokseen samoja tehtäviä, oikea kierros tuntuikin olevan helpompi Epigraphille. Tammalla oli tosi iso ravi, josta johtuen otin sinne tänne vain muutamia harjoitusravipätkiä, kesti aikansa päästä mukaan istunnalla ison tamman liikkeisiin, kotona kun mieheni pääasiassa hoiti isojen hevosten ratsastuksen. Vatsalihaksilla pärjäsi kuitenkin kivasti ja tammalla oli ensiluokkainen satula, josta sai hyvän tuen pohkeille. Loppukäynnit päätin lähteä kävelemään tutulle reitille lähistölle, koska oli aivan ihana lämmin ja aurinkoinen kevätpäivä!