Maldwyn

Etusivu Ponit Hevoset Kasvatus

Kersantti Sokka

VH17-018-2217 / PKK2509
suomenhevonen ori, synt. 26.01.2017
Hopeanruunikko (Ee/Aa/Z), 147 cm

Omistaja VRL-00727, kasvattaja Matti harju
Hevosen on meille tuonut Auburn Estate
Estepainotteinen (re: 100cm)

Auburn Estaten sisarukset olivat joulun alla myymässä pienhevosoria Sokkaa, 5 -vuotiasta raakiletta estealkua. Olin vierailulla sukulaisten luona Suomessa, kun korviini kantautui maininta hienosta hopeanruunikosta oriista, niin olihan sitä pakko käydä katsomassa. En ollut ainoa ostoaikeissa liikkeellä oleva, vaan useat halusivat vielä ennen aattoa talliinsa vahvistuksia. Se mikä oriissa kiinnosti, oli sen sukutaulu, juoksijalinjainen, mutta samalla ripaus pienhevosia ja ratsuja. Kessusta ei missään nimessä juoksijaa tehtäisi, oli kasvattaja sisaruksille maininnut.

Oriilla oli pohjana ratsukoulutus hieman vaiheessa ja kun sisaruksista Isabella päätyikin koeratsastamaan pientä oria, hän hämmästyi ja vaikuttui todella, sillä selkeästi huonosti ratsutettu ori yritti parhaansa, liikkui hyvin eteen ja oli aktiivinen jaloistaan. Isabella myös päätyi hyppäämään oriilla ja Kessu näytti varsin lupaavat taitonsa. Kessu imi esteelle kuin viimeistä päivää, nosti jalkansa tarkasti ja sillä oli omaa silmää ponnistuspaikalle. Tasapaino oli vielä jonkin verran hakusessa, samoin oikeassa muodossa kulkeminen ylipäätään, mutta orissa on selke ästi estepotentiaalia. Toinen päivä vierähti nopeasti ja siskokset halusivat vielä irtohypyttää Kessua. Se hyppäsi kevyesti 120cm ylitse. Ei aikaakaan kun ori matkasi kohti Auburnia. Rekisteriä varten siskokset keksivät orille uuden nimen (ent. Reiska) ja tuntemattoman sotilaan sekä isänmaallisuuden siivittämänä siitä tuli välittömästi Kersantti Sokka.

Vielä kehitysvaiheessa oleva nuori ori on kuitenkin luonteeltaan lempeä, vaikkakin samalla hieman hölmö. Kessu ei ole tottunut kovinkaan monenlaiseen käsittelyyn, mutta suhtautuu uusiin asioihin rauhallisesti. Kengityskin tapahtui ensimmäisen kerran vasta siskosten luona, mutta kuulemani mukaan kaikki tapahtui rennosti. Ori ei paljoa stressaa elämän suurista tai pienistä asioista, josta olen enemmän kuin kiitollinen. Se seisoskelee rauhallisesti hoitotoimenpiteiden aikana, eikä välitä harjauksesta tai kavioiden nostamisesta, saatikka sitten edes satulavyön kiristämisestä. Traileriinkin se astelee tyynen rauhallisena.

Ratsuna ori kaipaa tukea ja eteenpäinviemistä, sillä sen selässä on lähinnä matkustettu. Orilla on luonnostaan aktiiviset jalat, mutta takaosa ja selkä kaipaisivat vahvistusta lihaksiin. Suustaan ori tuntuu herkältä, mutta oikea muoto on vielä hankala kaivaa esiin. Kantaa itsensä lähtökohtiin nähden kuitenkin hyvin. Esteillä sillä on hyvä tekniikka ja intoa riittää. Hyppääminen tulee oriilta luonnostaan, eikä sitä tarvitse sen enempää pyytää. Kyttäämistä ei tapahdu, vaan ori hyppää mielellään. Kunhan takaosaan saadaan enemmän lihaksia, orin ponnu saa paremmin voimaa allensa. Maastossa Kessulla on menty jonkun verran. Sukunsa puolesta tämä puskista haettu ori edustaa vanhoja Kallalaisia suomenhevosia. Ravihevosten vaikutus näkyy, mutta lähipolvissa oriin vaikuttavat paikalliset ratsusuomenhevoset.

Olen enemmän kuin tyytyväinen, että siskokset päätyivät antamaan pienen oriin minulle Iso-Britanniaan. On ainakin kyläläisillä puhuttavaa, kun näkevät pihallamme lisää suomenhevosia. Ilmasto on kuitenkin lähtökohdin samankaltaista Suomessa, niin ori ei varmasti koe meillä mitään radikaalia muutosta. Nyt vain kehittämään Kessulle lihaksistoa ja valmentautumaan pikku hiljaa, odotukset ovat kuitenkin suuret.

Sukutaulu

i. Rampe
sh, hprt, 147cm
ii. Rivalo
sh, hprn, 146cm
iii. Rasmus
iie. Jalon Ivalo
ie. TT Rinkeli
sh, vrt, 155cm
iei. Natimus
iee. Ralli-Riina
e. Evin Eloveena
sh, rnkm, 165cm
ei. Appelsiinikapteeni
sh, prn, 165cm
eii. Jalon Vänrikki
eie. Mandariini
ee. Evin Marilyni
sh, rtkm, 144cm
eei. Rosvojoukon Dante
eee. Evina

Kessu on saanut alkunsa pitkänlinjan kasvatuksesta ja upeasta isälinjasta. Kasvattaja Matti Harjulla ja hänen isällään Matiaksella on pitkät perinteen suomenhevosen kasvattamisesta ja nimenomaan pienhevosista. Isälinjasta kaikki R oriit ovat heidän tarkoin kasvattamiaan oreja. Myös tammoista emä ja sen emänemä ovat heidän kasvattejaan. Matilta löytyy myös tyttäret Noora (17v) ja Roosa (18v), jotka ovat kasvatuksessa mukana sekä kilpailevat tallin hevosilla.

Isä Rampe on upea rautias hopeageeniä kantava pienhevonen. Ulkonäöllisestihän hopea ei näy rautiaassa, mutta kasvatuksellisesti Matti oli varsin tyytyväinen, että se geeni kuitenkin löytyi oriilta. Rampe on varsasta saakka näyttänyt lupaavia merkkejä rohkeudesta ja hieman itsepäisyydestä, joka johti oriin menestyksekkääseen kenttälinjaiseen kilpailemiseen. Vahvuutena maastoesteet ja ponimainen sitkeys sekä kestävyys toivat oriille hyviä sijoituksia alue-tasolla. Noora on sijoittunut Rampen kanssa myös aluemestaruudessa toiseksi kaksi kertaa sekä olleet suomenhevosten kenttämestareissa kolmansia. Rampella on vielä kilpailuvuosia jäljellä ikänsä puolesta, mutta kilpailee tällä hetkellä juniorien opetusmestarina. Itsepäinen ja hieman haasteellinen luonne ei ole iän myötä muuttunut mihinkään, niin se antaa hyvän kokemuksen nuorille ratsastajille. Ori on ollut tarjolla jalostukseen ulkopuolisille tammoille muutamankin vuoden ja keskittyy lähitulevaisuudessa pelkästään jalostusoriin toimiin. Onhan tämä pienhevonen myös palkittu kantakirjassa toisella palkinnolla. Jälkeläisiä siltä löytyy kolmisenkymmentä.

Isänisä Rivalo on jo eläkeiästä nauttiva pienhevonen. Tämä upea hopeanruunikko on siirtynyt jo jalostuspuuhistakin sivuun ja antaa mieluummin jälkeläistensä jatkaa sukuaan. Rivalo on vielä terveyden perikuva, niin ei se helpolla väisty syrjään parrasvaloista ja lempeän luonteensa puolesta se on ilo käsiteltävä. Palkintokaapista löytyy lukuisia voittoja rataesteiltä 90 cm korkeudelta. Ulkomuotokin on kohdallaan kun herra on myös ykkösellä palkittu kantakirjassa. Rivalo on kuitenkin valitettavasti siirtynyt pois kilpailukentiltä ollessaan 8 vuotias, luomuastutuksessa sattuneen pienen onnettomuuden takia. Muutamissa koulukilpailuissa herralla käytiin kuntoutuksen jälkeen, muttei menestynyt niin hyvin kuin esteillä. Peruskuntoa pidettiin yllä kokoajan ja vanhoilla päivillä mennään edelleen toisinaan kärryjen kanssa hiekkateillä. Rivalo on kuitenkin ollut varsin suosittu tammojen keskuudessa, vaikkei ole niittänyt mitään sijoituksia suurista kilpailuista. Liki viitisenkymmentä tammaa menneisyydessään, joista nelisenkymmentä tervettä varsaa syntyi jatkamaan sukua.

Rasmus erosi Kessun isälinjasta sen verran, ettei se ollut pienhevonen. Tämä punaruunikko ori oli suvullisesti sen verran arvokas ja sitä mitä Harjun väki halusi tuoda esille kasvatuksesta, niin 155 cm säkäkorkeus ei ollut ongelma pienhevoskasvatuksessa. Hyvät jalka-asennot, sopusuhtainen runko ja suomenhevosen sitkeys, sekä myös vanhalinjainen suku tekisivät vaikutuksen helpomminkin. Rasmus oli perinyt hyvät geenit ja Matias oli tyytyväinen tekemästään taustatyöstä. Oriin liikkeet sopivat hyvin koulupuolella, mutta oriin sydän vei esteille. Kenttäratsastuksessa menestyen Rasmus kuitenkin menestyi parhaiten rataesteillä 110 cm korkeudessa ja alue-tasolta saaden useita voittoja, sekä ollen suomenhevosten estemestari kaksi vuotta peräkkäin. Tämä ykkösellä palkittu kantakirjaori keskittyi nuoruudessaan vain kilpailemiseen ja siirtyikin jalostushommiin vasta kymmenen ikävuoden jälkeen. Tammavirta oli hieman heikko alussa, koska ei tiedetty oriin periyttämisestä. Varsojen kasvaessa kysyntä suureni niinkin paljon, että oriilta löytyy kuutisenkymmentä jälkeläistä. Lopulta ori lopetettiin vanhuuden tuomiin vaivoihin 26 vuoden iässä.

Jalon Ivalo ei ollut Harjujen kasvattama, mutta ostivat hopeanrautiaan tamman jalostuskäyttöön sen ollessa kaksitoista. Tamma oli astutettu ensimmäisen kerran nelivuotiaana ja olikin ratsuna hieman jäljessä muita ikäisiään. Ivalon kanssa käytiin muutamissa näyttelyissä, mutta se omasi keskinkertaiset askellajit. Tämä 145 cm korkea pienhevonen oli kuitenkin äärimmäisen lempeä ja sopi sen puolesta hyvin myös perheen pienimmille. Tammalla ei juurikaan kilpailtu, mitä nyt muutamissa seurakilpailuissa koulupuolella. Ivalolle ei löytynyt sopivaa ratsastajaa, niin se oli lähinnä kärryhevosena sekä siitostammana. Harjujen ostettua tamma kantakirjattiin kolmannella palkinnolla ja se kuntoutettiin kilpailukuntoon. Ollessaan neljäntoista tamma kilpaili koulupuolella jopa sijoittuenkin muutaman kerran junioreiden kanssa. Kuudentoista iän jälkeen tammalle teetettiin vielä neljä varsaa, josta valitettavasti tamma sekä varsa menehtyivät vaikeassa synnytystilanteessa sen ollessa 20 vuotias.

Isänemä TT Rinkeli on 155 cm korkea suomenhevostamma. Tämä vaaleanrautias juoksijasuunnan hevonen on luonteeltaan kipakka ja diivamainen. Se tuntee oman arvonsa, eikä juuri iloitse ihmismassan keskellä olemisesta. Tamma on kuitenkin hyvinkin sitkeä eikä anna helposti periksi toisille hevosille. Sen kilpailuvietti kasvaa hyvinkin suuresti radalla, että aina välillä joudutaan laukka pudottamaan raville uudestaan. Matti halusi säyseään pienhevoslinjaansa hieman lisää luonnetta ja löysikin Rinkelin suhteiden kautta. Tammaa ei oltu haluttu käyttää jalostukseen pahan luonteensa puolesta paljoakaan, joten Matti otti tilanteesta kiinni. Vaikka ravuriksi luonne olikin ihanteellinen, ihmiset pelkäsivät sieltä syntyvän vielä pahasisuisemman oriin, jota ei pystyttäisi käsittelemään. Rinkeli siirtyi pariksi vuodeksi Matille liisinkiin sen ollessa viidentoista. Tamma oli muutoinkin valmiina eläkkeelle ja huhuttiin että se haluttaisiin lopettaa luonteensa takia. Urallaan tamma juoksi noin seitsemänkymmentä starttia, joita voittoja yksitoista. Palkintosumma hipoili 30t yläpuolella, vaikkei nimikilpailuista tullutkaan voittoja. Varsan tehtyään ja kilpailuvietin hälvennettyä Rinkeli rauhoittui huomattavasti ja Matilta palattuaan takaisin omistajalleen siitä tuli jalostustamma ja sillä tiellä ollaan edelleen. Sen varsoista on tullut upeita juoksijoita, jotka ovat niittäneet nimeä ja kunniaa raviradoilla. Sitten on myös poikkeuksena pienhevonen Rampe.

Natimus oli 160 cm korkea vaaleanpunarautias ori, jonka nimi tunnettiin hyvin ja tunnetaan edelleen sukutauluissa. Ravurina pärjännyt ja menestynyt ori oli luonteeltaan peloton, vaikkakin täysin hallinnassa pysyvä. Perinteinen ravuri, joka kotioloissa oli lauhkea kuin lammas, mutta radalla syttyi eloon. Natimus oli suvullisesti ja luonteeltaan sellainen jota ihmiset halusivat varsoilleen, sekä se periytti vahvasti kilpailuviettiään. Joistakin varsoista tuli hieman hankalampia ja joistakin helpompia, mutta kaikkia yhdisti halu juosta kärkipaikoilla. Natimus itse menestyi aina kuninkuusraveissa saakka ja sijoittuikin kaksi kertaa peräkkäin, ensin toiseksi ja sitten kolmanneksi. Se sijoittui myös lukuisissa pienemmissä nimikilpailuissa. Voittosumma oriilla lopulta lähenteli 300t euron luokkaa. Voi siis myös kuvitella paljonko oriilla oli kysyntää sen siirtyessä jalostuskäyttöön neljäntoista iässä. Natimus lopulta lopetettiin kotipihallaan sen ollessa 24 vuotias, kun jalat alkoivat pettää pikku hiljaa. Ori myös haudattiin ja se sai kotipihalleen hautansa päälle kivipatsaan itsestään.

Ralli-Riina oli kuvankaunis musta 161 cm korkea tamma, joka ei kuitenkaan juoksijana pärjännyt kovinkaan hyvin. Keskivertona se juoksi kuutisenkymmentä starttia, mutta voittosummaksi kertyi vain alle 20t. Riina oli luonteeltaan kaikki-sopii tyyppiä, eikä se paljoa loksauttanut korviaan millekään. Ruuan perään se oli ja käsiteltäessä kaikki kävi. Radalla se yritti kaikkensa, mutta silti rehti tamma jäi parempien jalkoihin. Ykkösellä kantakirjattu tamma siirtyi nopeasti jalostuskäyttöön jo kahdeksan vuotiaana. Se synnytti kahdeksan jälkeläistä, kunnes kuoli sydänkohtaukseen ollessaan laitumella. Riina oli tuolloin 19 vuotias. Sen jälkeläiset suurimmalta osin perivät tamman hyvää rakennetta ja rehtiä luonnetta, jotka juoksevat niittäen menestystä radoilla.



Kilpailutulokset

    10.01.2018 ERJ Kievarinkuja, 100cm, 1/60
    12.01.2018 ERJ Vuorna, 90cm, 5/30
    15.01.2018 ERJ Vuorna, 90cm, 1/30
    15.01.2018 ERJ Kievarinkuja, 100cm, 5/60
    16.01.2018 ERJ Mörkövaara, 100cm, 5/30
    17.01.2018 ERJ Kievarinkuja, 90cm, 1/60
    18.01.2018 ERJ Mörkövaara, 100cm, 3/30
    19.01.2018 ERJ Vuorna, 90cm, 3/30
    20.01.2018 ERJ Kievarinkuja, 100cm, 3/60
    22.01.2018 ERJ Vuorna, 90cm, 5/30
    23.01.2018 ERJ Vuorna, 90cm, 5/30
    23.01.2018 ERJ Kievarinkuja, 100cm, 7/60
    25.01.2018 ERJ Kievarinkuja, 100cm, 5/60
    25.01.2018 ERJ Vuorna, 90cm, 3/30
    26.01.2018 ERJ Kievarinkuja, 100cm, 5/60
    27.01.2018 ERJ Vuorna, 90cm, 1/30
    27.01.2018 ERJ Vuorna, 90cm, 4/30
    28.01.2018 ERJ Vuorna, 90cm, 3/30
    28.01.2018 ERJ Vuorna, 90cm, 3/30
    01.02.2018 ERJ Huvitus, 90cm, 1/30
    02.02.2018 ERJ Mörkövaara, 100cm, 1/30
    03.02.2018 ERJ Huvitus, 90cm, 3/30
    04.02.2018 ERJ Huvitus, 90cm, 5/30
    04.02.2018 ERJ Mörkövaara, 100cm, 1/30
    08.02.2018 ERJ Mörkövaara, 100cm, 4/30
    09.02.2018 ERJ Mörkövaara, 100cm, 2/30
    09.02.2018 ERJ Chermia, 100cm, 2/30
    10.02.2018 ERJ Chermia, 100cm, 4/30
    11.02.2018 ERJ Mörkövaara, 100cm, 4/30
    12.02.2018 ERJ Mörkövaara, 100cm, 5/30
    13.02.2018 ERJ Mörkövaara, 100cm, 2/30
    13.02.2018 ERJ Chermia, 100cm, 3/30
    13.02.2018 ERJ Huvitus, 90cm, 5/30
    14.02.2018 ERJ Huvitus, 90cm, 5/30
    14.02.2018 ERJ Mörkövaara, 100cm, 2/30
    15.02.2018 ERJ Ratsutalli Lilja, 90cm, 5/30
    15.02.2018 ERJ Mörkövaara, 100cm, 5/30
    15.02.2018 ERJ Mörkövaara, 100cm, 3/30
    18.02.2018 ERJ Huvitus, 90cm, 4/30
    18.02.2018 ERJ Ratsutalli Lilja, 100cm, 3/30
    20.02.2018 ERJ Ratsutalli Lilja, 90cm, 5/30
    / 41 sijoitusta