etusivu esittely asukkaat kasvatus

 
virtuaalihevonen Valéria
Rotu:Gidran
Sukupuoli:tamma
Väri, säkäkorkeus:rautias 170cm
Syntynyt:19.10.2010, ikä
Painotus:kouluratsastus
Koulutus:Grand Prix, 90cm
Kasvattaja:Vince Jakabs, Unkari
OmistajaMitar Warmbloods, VRL-00727
Rekisterinumero:VH13-195-0015
* Huomaathan, että kyseessä on virtuaalihevonen - A SIM-game horse
* Hevosen kuvaajana toimi omistaja

  Luonnekuvaus

Valéria oli aikoinaan myynnissä, koska sen omistaja oli kiinnostunut enemmän esteratojen huumasta, eikä kouluratsastus sujunut häneltä yhtä hyvin. Tamma itsessään sen sijaan oli täydellinen vastakohta, se ei innostunut esteitä, mutta liikettä ja innokkuutta löytyi koulupuolelta. Eihän tällaisen ilmoituksen huomaamiseen mennyt kauaa, kun olin jo soittamassa omistajalle. Sovimme tapaamisen muutaman päivän päästä ja pääsin viimein katsomaan minkälainen nelijalkainen olisi kyseessä. Tamma oli jo silloin hyvässä kunnossa oleva läsipäinen, jollaiseen ihastuu hetkessä. Omistaja itse näytti tammaa niin käsittelyssä kuin selästä käsin. Riina oli tällöin hyvin vastahakoinen ratsastuksessa, mutta halusin silti itsekin koittaa. Tamma liikkui todella tahmeasti ja yhteistyö ei sujunut yhtään. Kyllä se aikansa vei, mutta loppujen lopuksi kun avut olivat selkeät ja näytti ettei tamma ole se joka määrää, niin alkoihan sieltä sitä liikettä tulla! Kaupat olivat hetkessä tehtyjä ja niinpä minulla oli taas yksi upea kouluratsu lisää.

Yleisesti Riina on hyvin rauhallinen, mutta hieman haastava ratsu, joka ei hevillä luovuta johtajuus paikastaan. Tamma on tottunut hieman pomottamaan muita hevosia ja tällöin se siirtyi myös ihmisiin, mutta harmikseen vain, ihmiset ovat pahempia vastustajia taltutettavaksi kuin hevoset.

Käsiteltäessä käyttäytyy asiallisesti, vaikka karsinassa ollessaan onkin korvat luimussa ilkeän näköisesti. Tamma ei ole moksiskaan mistään toimenpiteistä, harjaus ja varusteiden laitto sujuvat mukisematta, eivätkä kengittäjä tai eläinlääkärikään ole missään tappolistalla. Tamma pysyy helposti karsinassaan, vaikka ovi olisi auki, se vain tuijottaa sieltä ilkeän näköisesti. Pienen herkkupalan ilmestyessä kuuluu myös jopa tältä neidolta hieman hörinää ja tuijottaa nappisilmillään korvat ojossa että koska hän saa namin. Taluttaessa kävelee vierellä reippaasti ja taluttajan ollessa lyhytjalkainen, kannattaa hieman pitää narusta enemmän kiinni.

Muiden hevosten seurassa melkeinpä pääpomo, joka ei luovuta helpolla johtoasemaansa. Ainoa paikka jossa se saa nahista on laidun, jonka vuoksi sitä pidetäänkin tarhassa usein yksin. Onneksi laitumet ovat sen verran suuria ettei nahistelun aihetta edes tule. Näyttää mielellään hapanta naamaa ja varoittelee heiluttaen päätään ja näyttäen hampaitaan, koskaan se ei ole satuttanut ketään, mutta tykkää uhkailla senkin edestä.

Ratsastaessa Riina onkin hieman erilainen kuin hoitaessa, mutta silti sama hapan naama. Ei helposti suostu yhteistyöhön, mutta pienen verryttelyn aikana sekin alkaa sujua pikku hiljaa. Tarvitsee kevyet avut, eikä pidä yhtään kovakätisistä ratsastajista. On myös herkkä painoavuille ja tämä hevonen jos joku opettaa ratsastajaa asettamaan takamuksensa oikeaan kohtaan. Takuulla takamus on kipeä muutaman ensimmäisen ratsastuksen jälkeen. Tamma omaa hienot lennokkaat liikkeet ja varsinkin kun se alkaa käyttää takapäätään ja selkäänsä kunnolla, silloin selässä on todella nautinnollista istua.

Kilpailutilanteissa punainen nauha varmuuden vuoksi häntään, vaikka mitään ei kävisikään, koskaan ei voi olla varma. Riinan käyttäytyminen erilaisissa paikoissa ei eroa, se ei jännitä tai hermoile. Verryttely vie hieman enemmän aikaa, jotta radalla se näyttää sitten upeimman puolen itsestään. Tamma on saanut hyvää kiitosta taipuvuudestaan ja yhteistyöstään, tätä hevosta on iloa katsella. Pieni makupala radan päätyttyä antaa tällekin hevoselle suurta iloa.  Sukutaulu ja jälkeläiset
i. Dedó
gid, rt, 174cm
ii. Botond
gid, trt, 172cm
iii. Józsua
iie. Annuska
ie. Borcsa
gid, rn, 167cm
iei. Lorinc
iee. Csenge
e. Erzsi
gid, rt, 165cm
ei. Jószef
gid, vrt, 166cm
eii. Emil
eie. Olimpia
ee. Lujzika
gid, rt, 165cm
eei. Benze
eee. Mónika

Jälkeläiset
26.05.2011 gid t. Eviké MV (i. Márton)
17.05.2012 gid t. Eulália MV (i. Konrad)

Riinan isä Dedó on hieno ja raamikas raudikko, jolta korkeutta löytyy somat 172cm, eli miksikään pieneksi pojaksi ei tätä herraa voi haukkua parhaalla tahdollakaan. Dedó on kilpaillut kouluratsastuksessa vaikeissa luokissa startaten kolmisenkymmentä kertaa, joista sijoittunut kymmenisen kertaan. Lupaava alku GP-tasolla sai jäädä, kun orin kilpailu-ura päättyi valitettavan nuorena loukkaantumisen vuoksi. Siitoksessa se on Riinan lisäksi jättänyt muutaman kauniin tammavarsan ja yhden orivarsan, jotka ovat perineet isänsä tahdikkaat liikkeet ja voimakkaan takaosan. Ori toimii yhä pienimuotoisesti siitosorina, mutta sen pääpainotus on löhöillä eläkeläisenä kotitallinsa laitumella.

Riinan isänisä Botond oli tumma, melkein musta raudikko, joka niitti mainetta pahalla käytöksellään. Se ei suonut lähellään kuin muutaman ihmisen, muiden niskaan se kävi kuin yleinen syyttäjä. Sen luottohoitajakin hoiti sitä metsurinhanskat kädessä, sillä Botond sai jo varsana lempinimensä, "Harap" (suomeksi puraista). Hammaskaluston lisäksi ori oli kova liikuttelemaan kinttujaan, sekä ilman ratsastajaa että ratsastajan kanssa, eli potkujen tielle ei kannattanut jäädä kun ori alkoi näyttää pahantuuliselta - mitä se tekikin usein. Kipakasta luonteesta oli toisaalta myös hyötyä, sillä kouluradalla Botond antoi itsestään aina sataprosenttisesti kaikkensa, jos ratsastaja sai viritettyä sen kanssaan samalle aaltopituudelle. Eloisasti liikkuva 172cm korkea ori menestyi jopa Grand Prix -tasolla asti ennen siirtymistään eläkkeelle. Jälkeläisiä Botondilla on kourallinen, mutta ainakin tässä tapauksessa laatu on korvannut määrän. Varsat ovat olleet isoja, mutta sopusuhtaisia ja liikkeissä on ollut irtonaisuutta ja näyttävyyttä. Haastavan luonteen vuoksi jälkeläiset ovat päätyneet usein ammattilaisten käsiin ja sitä kautta hyvin esille GP-ratoja myöten.

Tamman isänemä Borcsa oli 167 senttimetriä korkea, ruunikko tamma. Sen omistaja osti sen lähinnä siitoshevoseksi, jonka takia se ei kilpakenttiä paljoa nähnyt. Tamma starttasi alle kymmenen kertaa, eikä sijoittunutkaan kuin kerran. Mutta sukunsa puolesta se oli loistava siitostamma, ja sillä oli myös maailman mahtavimmat äidinvaistot, joiden olemassaolo huomattiin tietenkin vasta ensimmäisen varsan kohdalla. Se oli sekä äärimmäisen suojeleva varsojaan kohtaan, että äärimmäisen aggressiivinen kaikkia niitä kohtaan, jotka yrittivät varsaa lähestyä. Tamman muuten löysä ja rento luonne kääntyi päälaelleen siinä samassa, kun se sai varsansa vierelleen. Ensimmäiseen varsaansa se ei antanut kuin omistajansa koskea, mutta aikaa myöten se oppi luottamaan ihmisiin ja päästämään muitakin katsomaan vauvaansa. Kunnioitettavasti 27-vuotiaaksi elänyt Borcsa jätti jälkeensä kahdeksan upeaa varsaa ja eläkepäivänsä se vietti kouluttaen nuorisoa hevosten tavoille.

Riinan emä, Erzsi, kilpaili lähinnä helppoja kouluratsastusluokkia ja hyppäsi metrisiä esteitä rakastavan omistajansa kanssa. Kilpakokemusta ja ruusukkeitakin kaksikolle ehti kiertyä muutaman vuoden ajalta, kunnes tamma päätyi pieneen siittolaan ratsastajansa menehtymisen vuoksi. Hyvästä, rauhallisesta luonteesta ja kelpo suvustakaan ei ollut apua, kun Erzsi osoittautui kehnoksi siitostammaksi erinäisten ongelmien vuoksi. Kolme ensimmäistä varsaansa tamma loi, eikä sen tiineeksi saaminen tämän jälkeen ollut helppo homma. Loppujen lopuksi raudikko varsoi kaksi elävää varsaa, joista tosin vain toinen, Riina, selvisi hengissä aikuisikään asti. Erzsi jouduttiin lopettamaan pian sen jälkeen, kun varsoista nuorempi oli vieroitettu.

Riinan emänisä, Jószef, kilpaili runsaasti elinaikanaan kouluratsastuksessa, vaativissa luokissa. Kookas, vaaleanrautias ori olikin korkeiden liikkeidensä takia varsinainen näky kilpakentillä. Ryhdikkään, 166cm korkean orin luonne ei kuitenkaan ollut kaikkein helpoin, sillä se hermostui helposti ja oli kovin stressiherkkä. Jos jokin asia järkytti sen mielenrauhan, se meni aivan lukkoon, eikä juuri seisahtunut kuuntelemaan taluttajaansa tai ratsastajaansa. Kilparadoilla keskittyminen säilyi yleensä hyvin ja menestystä tuli Vaativasta A:sta kiitettävästi. Siitosorina Jószef sai kohtuullisen määrän tammoja astuakseen, mutta se päätettiin kuitenkin laittaa pois, kun lyhyestä pinnasta kehkeytyi uusia lieveoireita. Jälkeläisilleen ori jätti erityisesti liikemekaniikkaansa, sekä vähän sähäkkyyttä luonteeseen.

Riinan emänemä, Lujzika, oli suuren siittolan parhaimpia, mutta myös äkäisimpiä tammoja. Rautiaan tamman käsittely oli haastavaa jopa kaiken kokeneille hevosmiehille ja hevosen traileriin lastaaminen oli sula mahdottomuus. Ehkä juuri sen takia tamma ei ikinä kilpaillutkaan. Sen sijaan Lujzika sai useita jälkeläisiä ja emätammana se oli mitä mainioin - huolehtiva, muttei ylihysteerinen. Siroa rakennetta ja kevyttä liikettä omalta puoleltaan jälkikasvulleen jättäneen äkkipikaisen tamman varsat ovat kaikeksi onneksi olleet luonteeltaan yleisesti ottaen tasaisempia ja helpompia käsitellä. Kilparadoilla 23-vuotiaaksi eläneen Lujzikan jälkeläisiä on näkynyt niin vaativissa ja vaikeissa kouluratsastusluokissa kuin helpoilla esteradoillakin. (c. Disa S.)


  Kisakalenteri - KRJ sijoituksia 51

Päivämäärä Jaos Kisapaikka Luokan taso Sijoitus
18.02.2011KRJ KouluratsastusMêl SerenGran Prix2/50
26.02.2011KRJ KouluratsastusSalpicarIntermediaire I1/30
27.02.2011KRJ KouluratsastusSalpicarGran Prix5/30
02.03.2011KRJ KouluratsastusHuvitusVaativa A2/30
02.03.2011KRJ KouluratsastusHuvitusGran Prix4/30
04.03.2011KRJ KouluratsastusHopeapajuGran Prix3/60 94.521%
04.03.2011KRJ KouluratsastusSalpicarGran Prix3/30
05.03.2011KRJ KouluratsastusSalpicarGran Prix5/30
05.03.2011KRJ KouluratsastusHopeapajuGran Prix4/60 83.437%
05.03.2011KRJ KouluratsastusWincareGran Prix6/50
06.03.2011KRJ KouluratsastusSalpicarGran Prix2/30
07.03.2011KRJ KouluratsastusCrash PoniesGran Prix3/60
07.03.2011KRJ KouluratsastusSalpicarGran Prix4/30
08.03.2011KRJ KouluratsastusSalpicarGran Prix3/30
20.03.2011KRJ KouluratsastusBC StablesGran Prix2/64
20.03.2011KRJ KouluratsastusKK BailadorPrix St Georges4/100 84.894%
21.03.2011KRJ KouluratsastusSkurvashGran Prix2/40
24.03.2011KRJ KouluratsastusSalpicarIntermediaire I4/30
27.03.2011KRJ KouluratsastusSalpicarIntermediaire I3/30
27.03.2011KRJ KouluratsastusMiitsuIntermediaire I2/40
28.03.2011KRJ KouluratsastusNöRIntermediaire I3/50
31.03.2011KRJ KouluratsastusLilygreenIntermediaire I1/34
04.04.2011KRJ KouluratsastusLilygreenIntermediaire I5/40
05.04.2011KRJ KouluratsastusLilygreenIntermediaire I5/40
16.04.2011KRJ KouluratsastusViehättäväGran Prix6/50
13.05.2011KRJ KouluratsastusWincareGran Prix4/30
01.06.2011KRJ KouluratsastusForwiceGran Prix1/30
02.06.2011KRJ KouluratsastusForwiceGran Prix1/30
14.06.2011KRJ KouluratsastusPjortoiGran Prix1/40
17.06.2011KRJ KouluratsastusSanbrook DressageIntermediaire I5/40
19.06.2011KRJ KouluratsastusSanbrook DressageKür Grand Prix3/40
20.06.2011KRJ KouluratsastusSanbrook DressageKür Grand Prix1/40
27.06.2011KRJ KouluratsastusDark Side TrakehnersGran Prix10/100
28.06.2011KRJ KouluratsastusCannabian WarmbloodsGran Prix4/40
29.06.2011KRJ KouluratsastusSalpicarIntermediaire II2/19
05.07.2011KRJ KouluratsastusRowland TrakehnersGran Prix4/30
07.07.2011KRJ KouluratsastusRowland TrakehnersGran Prix2/30
14.07.2011KRJ KouluratsastusMabel the tommyknockersGran Prix1/40
17.07.2011KRJ KouluratsastusEchoesIntermediaire II3/30
17.07.2011KRJ KouluratsastusIdahoIntermediaire I5/30
18.07.2011KRJ KouluratsastusElgwir ArabiansIntermediaire I4/43 77.387%
19.07.2011KRJ KouluratsastusIdahoIntermediaire I2/30
19.07.2011KRJ KouluratsastusWuorelaGran Prix5/40
20.07.2011KRJ KouluratsastusWuorelaGran Prix5/40
20.07.2011KRJ KouluratsastusIdahoIntermediaire I1/30
22.07.2011KRJ KouluratsastusBownieGran Prix5/40
24.07.2011KRJ KouluratsastusBownieIntermediaire I1/40
25.07.2011KRJ KouluratsastusBownieGran Prix6/40
28.07.2011KRJ KouluratsastusCheval DelamerGran Prix4/50
30.07.2011KRJ KouluratsastusCheval DelamerIntermediaire I1/50
30.07.2011KRJ KouluratsastusCheval DelamerGran Prix1/50


  Päiväkirjamerkinnät

Kyseessä on virtuaalitalli / This is a sim-game stable. Kaiken materiaalin © Mitar Warmbloods, ellei toisin mairiina. Ulkoasu © Assi