wpb-o. Maldwyn Sirydd VH17-023-0108 / #PKK2490

walesin part bred (31,25%) ori, 153cm
väriltään tummanpunaruunikko
syntynyt 14.12.2017 (3v - 24.12.2017)
yleispainotteinen, ko: helppo B - re: 110 cm

omistaja Vibaja (VRL-00727), kasvattaja Vibaja / Maldwyn

KTK-I -- 86,70 prosentilla 28.02.2018
VWY-III -- 39 pisteellä 02.05.2020


Iltapäivän aikana oli alkanut pyryttämään lunta erittäin paljon, eikä loppua näkynyt. Toivoin vain, ettei Mari synnyttäisi tänä yönä. Se nyt kuitenkin oli toiveajattelua, kun sain puhelinsoiton tallilta, että nyt tapahtuu ja nopeasti. Lunta oli valehtelematta tullut jo 30cm kun kaarroin autoni tallin pihalle. Juoksin talliin sisälle huutaen "Kumpi se on?!". "No nelijalkainen virtahepo" Vastasi tallityöntekijä virneellä. Varsa oli juuri tulossa maailmaan ja kerkesin edes hetken näkemään synnytystä. Kaksi tuntia meni nopeasti ja varsa haparoi jaloillaan kuin nuoralla kävelijä. Kuperkeikka sinne tänne. Neljä pientä sukkaa ja piirrolla varustettu orivarsa oli jo syntymästään saakka upean näköinen, enkä voinut olla enemmän ylpeä terveestä hienosta varsasta. "No nyt kun se on ori, sille kasvaa kookokset, niin tuleekohan siitä temperamenttinen kuin isästään" Tallityöntekijä katseli minua pilke silmäkulmassaan. "No kookokset saa aina pois nips naps, jos aivotoiminta ei päihitä kookosten ylivoimaa." Naureskelin ääneen.

Eihän sieltä mitään hormonihirviötä kasvanut, joten kookokset saivat jäädä paikalleen ainakin toistaiseksi. Tätä ei ole ulkomuodolla pilattu, vaan parempaa saisi hakea. Ylpeähän kaikki kasvattajat ovat kasvattamistaan hevosista, mutta tämä on oikea silmäterä. Vaikka hieman kaheli ja vireä ja pösilö.. Lista on loputon kun rakkaalla lapsella on monta nimeä. Se riippuu ihan käsittelijästä miten tämän oriin kanssa pärjää. Nuoruudessaan se on ollut kovinkin uhmaikäinen ja yrittänyt kolmevuotiaaseen saakka leikkiä johtajaa hieman huonoin tuloksin. Ihmisen kanssa se on hävinnyt ja siitä ollaan saatu koulittua varsinkin hyväkäytöksinen herra, ainakin suurimman osan ajasta.

Tämän isän ollessa arabialainen täysiverinen, oli jo alusta saakka tiedossa minkä luontoinen varsa sieltä saataisiin. Temperamenttia löytyy, mutta onneksi emän puolelta se on saatu kanavoitua oikein. Vaikkakin vireyttä löytyy, on ori samalla herkkä. Koululiikkeitä näytetään mielellään ja näyttävyyttä löytyy muutoinkin arabialaisten hevosten tyyliin. Ravi on erittäin lennokasta ja matkaavoittavaa. Sillä on suorat hyvät jalat ja se kerää ne myös alleen helposti. Kokoaminen sujuu luonnostaan automaattisesti, kunhan ratsastaja tekee sen eteen hieman töitä. Siryddiä pitää kuitenkin ratsastaa, jotta se kulkee oikein päin. Testaillessaan se nousee nopeasti kahdelle jalalle ja rupeaa ongelmaksi. Täysiverisyys näkyy selvästi läpi. Kunhan sama sävel löydetään ratsastajan kanssa, niin askeleet ovat näyttäviä ja kuuliaisuuskin pysyy koko ratsastuksen ajan.

Hyppääminen on oriille oikea vapauden tunne ja siellä vasta tuleekin esille tämä hankalampi luonne. Siryddiä tulee ratsastaa jo heti sileällä kunnolla, koska oriin energiataso ja innokkuus nousevat kuuhun saakka esteiden ympärillä. Kunhan työntekoon keskitytään, sujuvat esteetkin hyvin. Paras tapa on juoksuttaa oria ensin tai vain saada se suurin energiamäärä jollain tapaa purettua. Hyppäämistyyli on puhdasta ja korkeaa, ponnistusvoima lähtee takajaloista kunnolla, eivätkä takajalat ole ongelma hyppäämisessä vaan ne polkaistaan taakse hyvin. Nopeat käännökset ja hieman vaikeammat hyppykulmat eivät ole haaste. Ketteryyttä kyllä löytyy. Ohjiin ei saa koskaan jäädä roikkumaan, koska ori ottaa siitä herkästi nokkiinsa ja silloin etujalat lentävät tai tulee keinuhevosefekti, että ensin etujalat ja sitten takajalat. Sirydd on kuitenkin erittäin nopea ja se on haaste saada se hyppäämään oikealla hetkellä. Ratsastajan tulee hillitä sen innokkuutta, ilman repimistä suusta. Lämmittely on siis kaiken a ja ö.

Tallin käytävällä seisotaan nätisti ilman ongelmia. Ei herra jaksa stressata turhaa sen enempää hoitamistilanteessa. Kuitenkin tammojen mennessä ohi kuovitaan etujalalla ja kasvetaan se yksi 10cm ylöspäin pörheänä. ärhäkkä ääni hoitajalta palauttaa herran aina välillä maan tasalle, mutta tilanne on ohi kun tamma on mennyt. Käytännössä äärimmäisen helppo ori, jolla näkyy täysiverisyys, mutta jolle on myös opetettu laumahierarkia myös ihmisten kanssa. Taluttaessa kotipihalla voidaan mennä välillä riimunarun kanssa ja välillä liinan kanssa. Mutta tapahtumissa tulee olla suitset, ehkä joskus ketju ja liina. Tapahtumapaikoilla esitellään itsemme suuren ääniorkesterin myötä ensin ja sitten näytetään hienoa paikallaan olevaa piaffea kaula kaareana. Pienen esittelyn jälkeen ollaan sitten vain pää korkealla ihmetellen maailman suuruutta. Kunhan ensiesittely on tehty ja taluttaja ei siitä välitä, on show nopeasti ohitse. Mikään potkija tai purija tämä ei ole, mutta toisen johtajamaisen oriin kohdattuaan haluaisi varmasti päästä näyttämään kaapin paikan, mutta ei lähde käsistä, vaan kunnioittaa ihmistä.

Sukutaulu

i. VIP MVA Fn Harr Shabt
ox, rn, 157cm
KTK-I
ii. Abd-al-Rashid
ox, trn, 156cm
iii. Makram
iie. Nadiyaa
ie. In'am
ox, rn, 151cm
iei. Khalil
iee. Jalila
e. Marilith
wpb, trn, 147cm
KTK-II
ei. Hwyrhiw Swell
wpb, tprn, 148cm
eii. Seiham
eie. Hwyrhiw Senlac
ee. Glanwyn Melindwr
wB, vkkkm, 134cm
eei. Trecefn Vyrnwy
eee. lanwyn Madeni
  rp tamma Lionellie s. 30.10.2019 e. Tigerlily om. VRL-10595

Päiväkirja

Päiväkirjamerkintä, hoitajana omistaja
Puolenvuoden iässä Sirydd oli jo erittäin tietoinen sukupuolestaan tai ainakin jotain sinnepäin. Tammat ja varsat olivat vielä viikon yhdessä suuremmalla laitumella, koska pian olisi vieroituksen aika. Sirydd oli kasvanut korkeutta jo huimasti ja oli myös varsin kokeilunhaluinen. Katselin laitumen reunalla kun tammat rupesivat aterioimaan heinää ja varsat sen sijaan energisinä juoksivat joka puolelle kuin pienet kärpäset ärsyttääkseen. Siryddin emä sai tarpeekseen orivarsansa tempuista, kun tämä ei antanut emänsä ollenkaan syödä. Emä nappasi muutaman kerran hampaillaan orin takalistosta kiinni ja ajoi sen pois. Sirydd ei tästä paljoa välittänyt, vaan lähti kiusaamaan muita varsoja. "Nauti vielä kun voit!" Huutelin laitumen reunalta vaikka kukaan ei kuunnellut. Uhkasin oria aina nips naps jutuilla, jos ei käyttäytyisi kunnolla, mutta nekin uhkailut menivät kuuroille korville. Sirydd ei tuntunut ollenkaan rauhoittuvan, niin päätin hakea sen pois laitumelta ja viedä talliin hetkeksi harjattavaksi. Emänsä Mari ei tästä välittänyt, vaan söi tyytyväisenä ja rauhassa heinäänsä. Orivarsa yritti vähän hyppiä ylös ja alas ja sivulle ja noh vähän joka ilman suuntaan. Se oli tottunut viettämään hetkiä yksinään, joten tämä ei ollut pelkoa, vaan ihan silkkaa piruilua. Näpäytin sitä ryntäille ja ärähdin. Ori oli aivan loukatun näköinen, mutta temppuilu loppui saman tien kuin oli alkanutkin. Käytävällä se seisoi nätisti, vaikka olikin kytkettynä riimun molemmilta puolilta kiinni. Välillä kuopien maata, kun ei millään haluaisi paikallaan seisoa. "Kuka on sulle kahvia antanut veden sijasta?" Kyselin varsalta, vaikken vastausta saanutkaan. Sirydd on varsin vireä orivarsa vailla pelkoa, mutta uskoo hyvin komennuksia. Saa nähdä mitä tapahtuu sitten kun ori täyttää kahden. Se on useimmiten se pahin hormonihirviö vaihe. Nautitaan siis kun vielä voidaan tästä ikävaiheesta.

Päiväkirjamerkintä, hoitajana omistaja
Kaksivuotiskesä meni nopeasti orilaitumella ollessa ja nyt syksyllä oli aika opettaa herraa hieman ohjasajolle ja pienelle painolle. Sirydd oli ihmeen hyvin kehittynyt, eikä missään kohtaa ollut mitenkään kovin takakorkeakaan. Ruipelo pieni herra se silti vieläkin oli, mutta nyt sitä massaa aloitettaisiin kasvattaa pikku hiljaa. "Hei heinäsirkka, tules tänne sieltä!" Huutelin tarhan portilta. Sirydd sai viettää aikaansa hieman suuremmassa tarhassa toisen nuoren oriin seurassa. Molemmat pojat tulivat heti käskystä portille, mutta halusin nyt vain toisen näistä. Kaveri jäi huutelemaan portilta hetkeksi, mutta palasi nopeasti takaisin tarhan perälle yrittäen saada ruohoa aidan toiselta puolelta.

Ori oli kyllä kehittynyt kauniisti, mutta tuntui että sen aivokapasiteetti vain valui korvista ulos kuin kananmunan valkuainen munan rikkomishetkellä. Se testaili rajojaan ja tammat kiinnostivat suurestikin. Uhmaikä oli parhaillaan päällä ja nyt kun viimeisetkin loppukesän hetket koittivat niin vielä voi vähän pöristellä ja olla hurjana. Pitkälti taluttaessa kuljetaan takajalkojen voimin ja kasvetaan 20cm korkeutta lisää. äänihuuletkin ovat varmasti kehittyneet oikein hyvin, kun kantavuus kaikuu kauas. Talliin päästyämme hoitaminen sujui nopeasti ja vaivatta, ei herra ollut moksiskaan mistään. Muutaman kerran oltiin jo ohjasajettu, niin liinojen ja vyön laittaminen oli vaivatonta. Kävelimme reippaasti kentälle harjoittelemaan ja nyt kun työskenneltiin jo tallista ulos päästyämme, niin kaikki neljä jalkaa pysyivät maassa. Sirydd ei pistänyt hanttiin työntekoa, vaan nosti ympyrällä hyvin kuuliaisesti kaikki askellajit ja hiljensikin pyynnöstä. Se kuunteli tarkkaavaisesti ääniapuja, eikä sitä häirinnyt vaikka ohjasajo tapahtui myös takaapäin käynnissä. Välillä piti hieman enemmän ottaa ohjasta kiinni, kun pieni veto ei auttanutkaan, kun piti kääntyä suuntaan tai toiseen. Helposti sen sijaan jos paine tapahtuu nopeasti kuolaimelle, niin tämä kapinallinen hermostuu ja rupeaa nousemaan takajaloilleen. "Noniin ei olla sirkuksessa, täällä ei ole sulle yleisöä, joten alas kaikki jalat ja nyt heti kiitos" puhelin huokaillen oriin takana. Kaikki sujuu päivä päivältä paremmin, joten kyllä tästä voisi olettaa ihan hyvää ratsua tulevaisuudessa. Mutta sitähän ei tiedä kuinka innokas kaveri tästä tulee kun selkään päästään joskus.

20.02.2018 PKK Saariston hevosopisto (LKV) EO-sert tuom. Anne
28.06.2020 NJ Safiiritiikerin KK BIS6 - MVAsert pt. Terhi
29.06.2020 NJ Safiiritiikerin KK BIS9 - MVAsert pt. Terhi

02.01.2018 KRJ Mitar Warmbloods, Helppo B, 1/30
02.01.2018 KRJ Mitar Warmbloods, Helppo B, 1/30
03.01.2018 KRJ Härdelli, Helppo C, 2/30
04.01.2018 KRJ Mitar Warmbloods, Helppo B, 4/30
04.01.2018 KRJ Mitar Warmbloods, Helppo B, 3/30
06.01.2018 KRJ Mitar Warmbloods, Helppo B, 3/30
11.01.2018 KRJ Härdelli, Helppo C, 1/30
12.01.2018 KRJ Härdelli, Helppo C, 4/30
15.01.2018 KRJ Härdelli, Helppo C, 2/30
18.01.2018 KRJ Härdelli, Helppo C, 2/30
21.01.2018 KRJ Roscoff, Helppo B, 4/50
22.01.2018 KRJ Vuorna, Helppo C, 5/28
23.01.2018 KRJ Roscoff, Helppo B, 7/50
25.01.2018 KRJ Roscoff, Helppo B, 1/50
28.01.2018 KRJ Vuorna, Helppo C, 3/28
30.01.2018 KRJ Vuorna, Helppo C, 3/28
01.02.2018 KRJ Mörkövaara, Helppo B, 2/40
01.02.2018 KRJ Härdelli, Helppo C, 4/40
01.02.2018 KRJ Koistila, Helppo C, 2/30
02.02.2018 KRJ Koistila, Helppo C, 4/30
02.02.2018 KRJ Mörkövaara, Helppo B, 6/40
03.02.2018 KRJ Mörkövaara, Helppo B, 3/40
04.02.2018 KRJ Härdelli, Helppo C, 1/40
06.02.2018 KRJ Mörkövaara, Helppo B, 1/40
08.02.2018 KRJ Chermia, Helppo B, 2/30
08.02.2018 KRJ Mörkövaara, Helppo B, 2/40
08.02.2018 KRJ Koistila, Helppo C, 3/30
09.02.2018 KRJ Koistila, Helppo C, 5/30
10.02.2018 KRJ Koistila, Helppo C, 4/30
10.02.2018 KRJ Chermia, Helppo B, 2/30
10.02.2018 KRJ Mörkövaara, Helppo B, 5/40
10.02.2018 KRJ Härdelli, Helppo C, 1/40
13.02.2018 KRJ Mörkövaara, Helppo B, 5/40
13.02.2018 KRJ Koistila, Helppo C, 4/30
16.02.2018 KRJ Härdelli, Helppo C, 4/40
18.02.2018 KRJ Mörkövaara, Helppo B, 4/40
19.02.2018 KRJ Koistila, Helppo C, 2/30
20.02.2018 KRJ Koistila, Helppo C, 4/30
01.03.2018 KRJ Raatteen Suomenhevoset, Helppo B, 1/30
05.03.2018 KRJ Raatteen Suomenhevoset, Helppo B, 2/30
10.03.2018 KRJ Raatteen Suomenhevoset, Helppo B, 1/30
11.03.2018 KRJ Raatteen Suomenhevoset, Helppo B, 5/30
13.03.2018 KRJ Raatteen Suomenhevoset, Helppo B, 1/30
17.03.2018 KRJ Raatteen Suomenhevoset, Helppo B, 2/30
18.03.2018 KRJ Raatteen Suomenhevoset, Helppo B, 3/30
19.03.2018 KRJ Raatteen Suomenhevoset, Helppo B, 4/30
/ 46 sijoitusta
01.01.2018 ERJ Cadogan Ponies, 110cm, 1/30
02.01.2018 ERJ Leijonalaakso, 110cm, 1/38
04.01.2018 ERJ Leijonalaakso, 110cm, 1/38
05.01.2018 ERJ Cadogan Ponies, 110cm, 4/30
07.01.2018 ERJ Cadogan Ponies, 110cm, 5/30
10.01.2018 ERJ Cadogan Ponies, 110cm, 2/30
10.01.2018 ERJ Team J&K, 110cm, 2/38
11.01.2018 ERJ Cadogan Ponies, 110cm, 5/30
12.01.2018 ERJ Cadogan Ponies, 110cm, 5/30
12.01.2018 ERJ Cadogan Ponies, 110cm, 4/30
13.01.2018 ERJ Cadogan Ponies, 110cm, 3/30
17.01.2018 ERJ Cadogan Ponies, 110cm, 5/30
17.01.2018 ERJ Kievarinkuja, 110cm, 2/56
18.01.2018 ERJ Cadogan Ponies, 110cm, 5/30
21.01.2018 ERJ Cadogan Ponies, 110cm, 1/30
21.01.2018 ERJ Kievarinkuja, 110cm, 7/56
24.01.2018 ERJ Kievarinkuja, 110cm, 2/56
26.01.2018 ERJ Kievarinkuja, 110cm, 7/56
27.01.2018 ERJ Kievarinkuja, 110cm, 7/56
02.02.2018 ERJ Mörkövaara, 100cm, 4/30
04.02.2018 ERJ Huvitus, 90cm, 1/30
05.02.2018 ERJ Huvitus, 90cm, 2/30
05.02.2018 ERJ Chermia, 100cm, 2/30
07.02.2018 ERJ Mörkövaara, 100cm, 1/30
09.02.2018 ERJ Chermia, 100cm, 4/30
11.02.2018 ERJ Chermia, 100cm, 1/30
15.02.2018 ERJ Huvitus, 90cm, 2/30
16.02.2018 ERJ Huvitus, 90cm, 4/30
17.02.2018 ERJ Huvitus, 90cm, 4/30
17.02.2018 ERJ Mörkövaara, 100cm, 2/30
19.02.2018 ERJ Mörkövaara, 100cm, 1/30
01.03.2018 ERJ Raatteen Suomenhevoset, 100cm, 1/30
01.03.2018 ERJ Teilikorpi, 110cm, 3/40
02.03.2018 ERJ Teilikorpi, 110cm, 6/40
04.03.2018 ERJ Raatteen Suomenhevoset, 100cm, 4/30
11.03.2018 ERJ Raatteen Suomenhevoset, 100cm, 2/30
17.03.2018 ERJ Raatteen Suomenhevoset, 100cm, 4/30
21.03.2018 ERJ Teilikorpi, 110cm, 3/40
22.03.2018 ERJ Teilikorpi, 110cm, 5/40
23.03.2018 ERJ Teilikorpi, 110cm, 2/40
24.03.2018 ERJ Teilikorpi, 110cm, 3/40
25.03.2018 ERJ Teilikorpi, 110cm, 1/40
/ 42 sijoitusta

Webdesign © Alison 2014 (rakenne © VRL-10864 / talvilaukkakuva © Lynn / taustakuva © CC BY 2.0)
Tämä on virtuaalihevonen. // This is a sim-game horse.