Rococo Rock

Virallinen nimi Rococo Rock
Saavutukset ERJ-I
Rotu, sukupuoli Trakehner, tamma
Syntynyt 25.06.2012
Väri, säkäkorkeus Ruunikko, 166cm
Painotuslaji Estepainotteinen
Koulutustaso Vaativa B - 160cm
Rekisterinumero VH13-021-0483
Omistaja Vibaja (VRL-00727)
Kasvattaja Xaver Adlersflügel, GER

Ei siis pesukarhu, vaan Rococo, ei Raccoon. Vaikkakin tamma on hyvin suloinen, joka saa jokaisen ihmisen hyvälle tuulelle huononakin päivänä. Pörröinen se ei kuitenkaan ole, vaan rakenteellisesti siro, hieman jopa täysiverityyppinen. Energinen neitokainen, jolla ei virtaa puutu, kuten ei myöskään uteliaisuutta. Huomattuani hyvän ystäväni billin myyntiketjussa tämän tamman, menin suorastaan anelemaan, jotta tällaisen helmen saisin talliini. Kyllähän siinä hetken aikaa mittelimme egojemme kokoa, mutta sain kuin sainkin tahtoni läpi ja täällähän tamma nyt asuu.

Karsinassa tamma on kotonaan ja jos sinne tulla tupsahtaa joku, niin totta kai tulija joutuu tarkastettavaksi. Taskut ja kaikki mahdolliset paikat tamma käy turvallaan haistelemassa ja päälle vielä nuolaisu naamaan. Tässä kohtaa yleensä hoitajilla on ainakin viimeistään se riimunaru, jolla laittaa neito kiinni. Onhan se mukavaa saada huomiota, mutta välillä se menee yli. Hoitaminen sujuu muuten hyvin ja Rococo on hyvin rennosti paikallaan, pää vain välillä kääntyilee tuijottamaan hoitajan puuhia. Jalat se nostaa kevyesti ylös ja etujalkojen kohdalla, mikäli riimunaru antaa myöden, käydään myös kurkkaamassa hoitajan tekemisiä. Varusteet saa laitettua helposti tamman ylle.

Ratsastaessa vauhdista ei ole pulaa, mutta ei myöskään vauhdin säätelystä. Rococo toimii hyvin yhteistyöllä ja on kovin miellyttämisenhaluinen myös ratsuna. Tamma ei ole mitenkään erityisen herkkä ratsu, joten ei tarvitse pelätä henkensä uhalla hieman vääränlaista istuntaohjetta tai ohjista kiinni nappaamista. Kyllähän tämäkin hevonen lopulta nipottaa, jos joku kokoajan tekisi virheitä selässä. Sileällä työskentelee hyvässä muodossa ja osaa myös mennä koulua taidokkaasti, ainakin lisäykset sujuvat napakasti. Esteillä ollaan hyvin ketteriä ja este toisensa perään mennään nopeassa tempossa. Hyppytyyli on puhdas ja etujalat kerätään alle kuin jänöjussilla konsanaan. Reitinkään esteelle ei tarvitse olla täysin selkeä, koska esteen tullessa vastaan, tamma hyppää melkein mistä vain.

           

Sukutaulu

i. Dunedin
trak, rn, 169cm
ii. Starke Leo
trak, rn, 168cm
iii. Zinnwaldite
iie. Süße Granadilla
ie. Déstin
trak, prn, 168cm
iei. Atelier
iee. Doralia
e. Rococo Rhinestone
trak, rn, 165cm
ei. Vision Quest
trak, m, 166cm
eii. Phlox
eie. Valhalla
ee. Rococo Ruby
trak, rt, 163cm
eei. Lynchburg
eee. Ruby Champagne
Lue sukuselvitys

Isä Dunedin oli ruunikko rumilus. 169cm korkealla orilla oli liian iso laukka 160cm esteradoille, joten se kilpaili vain 140cm radoilla, vaikka kapasiteettia olisi löytynyt pidemmällekin. Näillä pienemmillä radoilla Dunedin kuitenkin teki tulosta. Se ei lähellekään aina voittanut, eikä sijoittunut, mutta ori tuli tunnetuksi tasaisista nollaradoistaan – ajan ratsastaminen sillä ei vain meinannut onnistua. Dunedinin rakennetta tai laukkaa ei kehuttu käytännössä ikinä, mutta se oli luonteeltaan täysi kymppi. Oman arvonsa tunteva ori vaati toki asiallista kohtelua, mutta se oli lempeä, kiltti ja hyväluontoinen muutenkin, ei hermoillut tai hermostunut pikkuasioista ja syttyi kilpailutilanteessa kuin soihtu. Kaikista vioistaan huolimatta Dunedinista pidettiin Vaikka Dunedin ei ollut hyvännäköinen eikä aikansa parhaita esteratsuja muutenkaan, se sai suitsutusta sekä eläessään, että sen jälkeen erinomaisena periyttäjänä. Siinä, missä se oli itse ruma kuin synti sen varsat olivat erittäin korrektirakenteisia, kapasiteetikkaita esteratsuja, joita kenties vaivasi hieman iso laukka, mutta ei häiritsevissä määrin. Ruman tamman kanssa Dunedin toki teki rumia varsoja, mutta pääasiassa sen varsat eivät muistuta isäänsä millään tavoin – ja sitä jos mitä pidettiin hyvänä asiana.

Isänisä Starke Leo, musta 168cm korkea ori ei ollut esteratsuna mikään suuri menestys, isolaukkainen, kolho ori sai eniten kehujalavakarismastaan, ei niinkään suorituksistaan. Se ei varsinaisesti ollut Starke Leon syytä, sillä orin omistajat eivät osanneet etsiä sille oikeaa ratsastajaa ja kisauttivat sitä liian suurissa luokissa. 140cm, mahdollisesti myös 150cm radoilla Starke Leo olisi hyvin todennäköisesti tehnyt tulosta, mutta 160cm radat olivat sen laukalle ja tekniikalle liikaa. Lisäksi orin luonne ei sopinut ollenkaan yhteen ratsastajan kanssa, sillä Starke Leo oli hyväluonteinen, herkkä hevonen ja sitä ratsastettiin kuin kovakalloista testosteronimörköä. Orin kisaura loppui lyhyeen sen kaaduttua esteellä, minkä jälkeen Starke Leo ei suostunut hyppäämään ollenkaan. Trakehner myytiin lopulta jalostuskäyttöön kotiin, jossa sen luonne osattiin ottaa paremmin huomioon. Starke Leo ei ehkä esteratsuna ollut se menestynein, mutta periyttäjänä se todella säväytti. Ori jätti jälkeensä aivan erityisen hyväluontoisia varsoja, aivan sama millaisen hirviötamman kanssa sen löi kimppaan, saattoi olla varma, että varsa oli, jos ei aivan yhtä hyväluontoinen kuin isänsä, niin ainakin peruskiltti. Se teki myös kapasiteetikkaita hyppääjävarsoja, valitettavan moni tosin peri isänsä kolhon ulkomuodon, mutta se annettiin luonteen vuoksi anteeksi.

Isänisänisä Zinnwaldite, puolalaistaustainen mustankimo ori (165cm) oli kevyt kuin keijukainen, olemattomalla orileimalla varustettu, mutta sähäkkä kilparatojen kissapeto. Zinnwalditelle naureskeltiin sen uran alussa paljon, puhuttiin "homoherraneidistä", mutta kun ori vain paukutteli menemään voittoja ja sijoituksia tililleen se alettiin ottaa erittäin vakavasti. Olematon sukupuolileima oli Zinnwalditen suurin risti rakenteessakin, joten ei lie ihme, että ori oli suosittu jalostuksessa. Sillä on lähemmäs 400 varsaa, niin trakehnereja, muita puoliverisiä kuin ratsuponejakin. Isänisänemä Süße Granadilla, musta 166cm korkea tamma oli isolaukkainen ja romuluinen, mutta onnistui tekemään tulosta 140cm radoilla. Rakenteellisesti sitä ei kehunut kukaan, mutta näyttävä esiintyjä Süße Granadilla oli, sitä ei voinut kiistää kukaan. Tamma ei kilpaillut paljoakaan keskitason hyvistä suorituksistaan huolimatta, vaan siirtyi opettamaan nuoria kilparatsastajia ja tekemään varsoja. Tamma periytti harmillisen vahvasti laukkaansa ja romuluisuuttaan, mutta kaikeksi onneksi myös lavakarismaansa.

Isänemä Déstin, kaunissävyinen punaruunikko (168cm) tamma oli rakenteeltaan korrekti, hyväjalkainen ja kaunis ilmestys. Kapasiteettia riitti 150cm radoille asti, mutta Déstin teki varsin epätasaista tulosta. Se oli luonteeltaan hieman säpsyvä ja liiankin herkkä kilpahevoseksi, hermostui turhasta hälinästä ja vilinästä. Tästä huolimatta vain Saksassa kilpaillut tamma suoritti allikelpoisia ratoja silloin harvoin, kun se kilpailuihin rahdattiin, joten luonteesta huolimatta kukaan ei voinut epäillä Déstinin hyppylahjoja. Koska tammasta ei ollut kilparatsuksi, se vain todisti osaavansa ja voivansa, minkä jälkeen tammasta tulikin täysipäiväinen mammalomailija. Kotonaan se toimi myös perheensä lasten ja työharjoittelijoiden opettajana, sillä jos pysyi säpsyvän Déstinin selässä pysyi minkä tahansa muunkin hevosen selässä. Periyttäjänä Déstin jäikin sitten valitettavan vaisuksi. Tamma ei periyttänyt oikeastaan mitään, ei ainakaan kunnolla: palanen sieltä ja toinen täältä ei ollut tarpeeksi. Déstin teki kaksi varsaa, joita harvemmin päästiin kehumaan, mutta loppuja varsoja varten valittiin paremmat orit ja ne ovatkin peilanneet hyviä isiään paljon. Vaikka Déstiniä ei emänä ehkä arvoteta korkeimmalle pallille, se ei ole paha nimi sukutaulussa.

Isänemänisä Arelier oli 169cm korkea tummanruunikko tähtipää. Suuresta koostaan huolimatta pienilaukkainen ori kilpaili kansainvälisillä kentillä, pääasiassa 140-150cm ratoja hypäten ja sijoittuen oikein hyvin. Arelierin rakenteessa oli muutamaa pikkuvikaa, mutta se sai paljon kehuja kestävistä jaloistaan ja hyvästä ylälinjastaan. Jalostusorina Arelieria käytettiin lähinnä viankorjaajana, se hyvän tamman kanssa näkynyt varsassa ollenkaan, mutta korjasi erinomaisesti tamman vikoja. Isänemänemä Doralia, rautiaankimo 163cm korkea kaunokainen kilpaili menestyksekkäästi Saksassa 160cm radoilla. Kansainvälisestikin tunnettu korrektirakenteinen, kaunis tamma aloitti kisaamisen nuorena ja lopetti sen niin ikään nuorena. Kantakirjassa erittäin hyvät lausunnot saanut Doralia siirtyi jalostuskäyttöön varhain ja ehti varsoa seitsemän kertaa ennen kuolemaansa. Tamma periytti hyvää rakennettaan ja hivenen säpsyvää luonnettaan. Kaikki Doralian jälkeläiset suorastaan revittiin käsistä.

Emä Rococo Rhinestone tai pikemminkin ryysyistä rikkauksiin. Ruunikko 165cm korkea tamma muistutti varsana emäänsä Rococo Rubya todella vahvasti – kulmikas, epäsopusuhtainen, sanalla sanoen ruma. Kasvattaja pysyi kuitenkin toiveikkaana ja antoi tamman jäädä kotiin, sitä paitsi sillä oli emäänsä huomattavasti parempi luonne. Vaikka Rococo Rhinestone olikin hieman hermostunut, kärsivällisellä työskentelyllä se rentoutui nopeasti, oli käsiteltäessä asiallinen ja rakasti huomiota sekä rapsutuksia. Kasvattajan kärsivällisyys palkittiinkin, sillä kasvaessaan Rococo Rhinestonen epäsopusuhtaisuus tasoittui ja kulmat silisivät ja siitä tuli loppujen lopuksi oikein nätti tamma. 160cm radoille viety tamma paljastui muutaman kisakauden jälkeen yhtä karismaattiseksi esiintyjäksi kuin isänsä, se vain kärsi kroonisesta ramppikuumeesta ja esiintyjä piti saada siitä kaivettua esille. Rococo Rhinestone häivytti lopultakin epäilykset emälinjaansa kohtaan, siinä jos missä oli onnistunutta jalostustyötä. Tamma teki neljä varsaa, kaksi oria ja kaksi tammaa. Kaikki neljä olivat varsoina kulmikkaita rumiluksia, mutta epätasaisuudet katosivat iän myötä ja vaikka pari varsaa kärsiikin emänsä tapaan ramppikuumeesta, loppujen lopuksi Rococo Rhinestonen varsat ovat esiintyjiä.

Emänisä Vision Quest oli musta, korkeutta 166cm ja hyppäsi 160cm radoilla. Ori oli legendaarisen emänsä ainoa orijälkeläinen ja siitä odotettiinkin paljon jalostusorina. Isältään erittäin hyvän rakenteen perinyt Vision Quest oli käsiteltäessä hyvin asiallinen hevonen, melko vähäeleinen, mutta seurasta nauttiva. Kilpailuissa se sen sijaan syttyi todella, oli herkkä ja karismaattinen esiintyjä, joka oli monelle ihmiselle varsinainen rakkauspakkaus katsomosta käsin. Vision Questin kilpailuttaminen aloitettiin varovaisesti, minkä vuoksi se siirtyi isommille radoille muita ikäisiään myöhemmin ja moni epäilikin loukkaantumisen olevan taustalla. Taustalla oli kuitenkin lähinnä omistajan varovaisuus, eikä se vaikuttanut orin hyviin suorituksiin kansainvälisilläkin esteradoilla. Vision Quest kilpaili vain pari kautta, minkä jälkeen sitä esiteltiin oripäivillä hyvällä menestyksellä sielläkin. Ori oli erityisesti emälinjansa vuoksi todella suosittu jalostuskäytössä, mikä näkyykin jälkeläismäärässä. Parisataa jälkeläistä jättänyt Vision Quest periytti hyvää rakennettaan, joskaan ei yhtä vahvasti kuin isänsä, sekä hyvää käsiteltävyyttään ja karismaansa.

Emänisänisän Phlox, puolalainen punaruunikko (168cm) rahdattiin Saksaan sen hypättyä ensin 150cm radoilla Puolassa. Ori keräsi varsin vakuuttavat kilpailunäytöt, mutta sen varsinaiset saavutukset ovat rakenteen ja periyttäjän ominaisuuksissa. Phlox oli laajalti malliesimerkki siitä, miltä trakehnerin kuuluikin näyttää ja se periytti rakennettaan erittäin voimakkaasti. Luonteeltaan ori oli melkoisen mitäänsanomaton, jämäkkä ja asiallinen, ja myös sen 120 varsaa ovat isänsä tapaan asiallisia hevosia käsitellä. Emänisänemä Valhalla, legenda jo eläessään. Piirtopäinen, herasilmäinen musta tamma (162cm) nähtiin ikäluokkakilpailujensa voittajana joka kerta, kun se kilpaili ja aikuisena 160cm radoilla ja oli todellinen ihme, jos Valhallan nimi ei koristanut sijoittuneiden listaa. Loistavasukuinen, hyvärakenteinen tamma kantakirjattiin ja sitä kehuttiin vuolaasti. Valhalla ei ollut edes luonteeltaan moitittava, toki se oli kilparatsu henkeen ja vereen, herkkä ja kuumuva, mutta kotona varsinainen nallekarhu jota kasvattajaperheen lapset kilpaa halailivat. Valhallan kaksi varsaa eivät yltäneet emänsä tasolle, mutta loistavia hevosia ne ovat joka tapauksessa olleet.

Emänemä Rococo Ruby, rautias 163cm korkea trakehnertamma peri valitettavasti emältään Ruby Champagnelta kulmikkaan rakenteen ja hermostuvan luonteen. Isältään se peri kovakalloisuutta, mikä ei tehnyt siitä ihan ideaalia esteratsua. Tamma myytiin parivuotiaana, rumana kuin synti, halvalla huutokaupassa. Kaunista ei Rococo Rubysta tullut ikinä, eikä erityisen hyväluontoista, mutta kärsivällisellä ja sitkeällä koulutuksella se saatiin 140cm radoille Saksassa. Kapasiteetti olisi riittänyt 160cm radoille asti, pää ei – tamma hermostui helposti korkeammilla esteillä, oltiin sitten kotona tai kilpailuissa ja Rococo Ruby muuttui hermostuessaan onnellisen kuuroksi kaikille avuille. Tamman tarina rumana ankanpoikasena keräsi myös rutkasti sympatioita, eikä se loppujen lopuksi ollut niin paha kuin oli povattu vaan menestyi oikein hyvin muutaman vuoden isojen luokkien hyppääjänä. Jalostuksessa Rococo Rubya pidettiin sen sijaan ongelmana. Se tuli hyvästä suvusta, mutta ei itse vaikuttanut periyttäjältä. Tammalle valittiinkin orit suurennuslasin kanssa, kaikkien sen kolmen varsan isät olivat rauhallisia 160cm ratojen hyppääjiä, selväpäisiä ja sopusuhtaisia. Vaikka Rococo Roby olisi voinut tehdä periyttäjänä parempaakin jälkeä, sen jälkeäisiä ei voi missään nimessä moittia.

Emänemänisä Lynchburg, rautias, 166cm korkea trakehnerori rahdattiin viisivuotiaana estelupauksena Puolasta Saksaan. Hyvähyppyinen Lynchburg tekikin lyhyen, mutta menestyksekkään uran 160cm kansainvälisillä radoilla. Hieman kulmikas, mutta muuten hyvärakenteinen ori loukkaantui kolmen vuoden esteuran jälkeen ja siirtyi jalostuskäyttöön. Varovaisen alun jälkeen siitä muodostui suosittu jalostusori, sillä Lunchburg periytti kapasiteettiaan. Joskin myös kovakalloisuuttaan, mutta se annettiin sille anteeksi loistavien tulosten vuoksi. Emänemänemä Ruby Champagne, 159cm korkea voimakkaasti punainen punarautias trakehnertamma hyppäsi 140cm radoilla Saksassa. Tamma kantakirjattiin jo nuorena ja sitä kehuttiin vuolaasti, vahvasti täysveriverinen Ruby Champagne ei ehkä ollut se kaunein elikko, mutta rakennevikoja siinä ei silti juuri ollut. Tamma oli luonteeltaan kiltti, mutta helposti kuumuva ja hermostuva vaan teki silti hyviä tuloksia esteradoilla rauhallisen ratsastajan kanssa. Ruby Champagne periytti kahdelle varsalleen kulmikkuuttaan ja hermostuneisuuttaan, mikä ei ollut aivan ideaali kombo. (c. narri)

Kilpailutulokset

ERJ-I - palkittu joulukuussa 2021 (9 + 40 + 20 + 20 + 15 = 104p)

05/04/2013 - ERJ - Zurück - 150cm - 2/50
08/04/2013 - ERJ - Cirion Stud - 160cm - 1/30
10/04/2013 - ERJ - Zurück - 150cm - 2/50
11/04/2013 - ERJ - Zurück - 150cm - 5/50
15/04/2013 - ERJ - Arlinda Sporthorses - 160cm - 5/30
15/04/2013 - ERJ - Twisty Puzzle - 160cm - 4/30
16/04/2013 - ERJ - Arlinda Sporthorses - 160cm - 3/30
16/04/2013 - ERJ - Castor Racing Center - 150cm - 2/50
16/04/2013 - ERJ - Dark Side Trakehners - 160cm - 5/30
19/04/2013 - ERJ - Twisty Puzzle - 160cm - 3/30
20/04/2013 - ERJ - Dark Side Trakehners - 160cm - 1/30
21/04/2013 - ERJ - Dark Side Trakehners - 160cm - 2/30
22/04/2013 - ERJ - Dark Side Trakehners - 160cm - 3/30
23/04/2013 - ERJ - Dark Side Trakehners - 160cm - 1/30
24/04/2013 - ERJ - Cirion Stud - 160cm - 3/30
25/04/2013 - ERJ - Dark Side Trakehners - 160cm - 1/30
29/04/2013 - ERJ - Dark Side Trakehners - 160cm - 3/30
30/04/2013 - ERJ - Cirion Stud - 160cm - 4/30
01/05/2013 - ERJ - Dark Side Trakehners - 160cm - 1/30
02/05/2013 - ERJ - Kisakeskus Weldon - 160cm - 2/30
03/05/2013 - ERJ - Rêve de Haussea - 160cm - 2/30
03/05/2013 - ERJ - Dark Side Trakehners - 150cm - 4/30
03/05/2013 - ERJ - Dark Side Trakehners - 150cm - 4/30
04/05/2013 - ERJ - Kisakeskus Weldon - 160cm - 5/30
04/05/2013 - ERJ - Jadessa Warmsbloods - 150cm - 5/30
05/05/2013 - ERJ - Kisakeskus Weldon - 160cm - 2/30
05/05/2013 - ERJ - Dark Side Trakehners - 150cm - 2/30
06/05/2013 - ERJ - Jadessa Warmbloods - 160cm - 1/30
06/05/2013 - ERJ - Dark Side Trakehners - 150cm - 3/30
07/05/2013 - ERJ - Jadessa Warmbloods - 150cm - 3/30
08/05/2013 - ERJ - Dark Side Trakehners - 150cm - 4/30
08/05/2013 - ERJ - Jadessa Warmbloods - 150cm - 1/30
08/05/2013 - ERJ - Mêl Seren - 150cm - 3/30
08/05/2013 - ERJ - Jadessa Warmbloods - 160cm - 4/30
09/05/2013 - ERJ - Rêve de Haussea - 160cm - 1/30
09/05/2013 - ERJ - Mêl Seren - 150cm - 1/30
09/05/2013 - ERJ - Dark Side Trakehners - 150cm - 5/30
09/05/2013 - ERJ - Jadessa Warmbloods - 150cm - 3/30
10/05/2013 - ERJ - Mêl Seren - 150cm - 2/30
10/05/2013 - ERJ - Jadessa Warmbloods - 160cm - 5/30
10/05/2013 - ERJ - Jadessa Warmbloods - 160cm - 4/30
11/05/2013 - ERJ - Rêve de Haussea - 160cm - 2/30
13/05/2013 - ERJ - Dark Side Trakehners - 150cm - 2/30
15/05/2013 - ERJ - Dark Side Trakehners - 150cm - 3/30
15/05/2013 - ERJ - Jadessa Warmbloods - 160cm - 2/30
15/05/2013 - ERJ - Dark Side Trakehners - 160cm - 4/30
17/05/2013 - ERJ - Dark Side Trakehners - 160cm - 2/30
24/05/2013 - ERJ - Nonshein - 160cm - 3/30
24/05/2013 - ERJ - Nonshein - 160cm - 2/30
25/05/2013 - ERJ - Nonshein - 160cm - 4/30
26/05/2013 - ERJ - Nonshein - 160cm - 1/30
29/05/2013 - ERJ - Dark Side Trakehners - 160cm - 3/30
/ 52 sijoitusta

Jälkeläiset

trak-o. Rock Prinz SWA
s. 01.04.2013 -- i. Apeiron -- om. VRL-02198

trak-t. Racona SWA (Ch, KTK-III)
s. 07.12.2014 -- i. Willemstad -- om. VRL-08368

trak-t. Raccoon SWA
s. 31.12.2014 -- i. Windbreaker -- om. VRL-00084

Päiväkirja

01.04.2018 - Estevalmennus (valmentajana Penelopeia)
Valmensin tänään ruunikkoa puoliveritammaa Rococota, ja tuon ratsastajaa esteratsastuksen parissa. Tamma liikkui jo alkuverryttelyssä hyvin avuilla ja mukavalla temmolla eteenpäin, joten meidän ei tarvinnut kovin kauaa käyttää aikaa sileänverryttelyyn. Ratsukko otti nopeasti mutta tehokkaasti kaikki askellajit läpi, ja lähdimme sitten tulemaan pientä jumppasarjaa, jotta saisimme tamman hereille varsinaisia hyppytehtäviä varten. Jumppasarjassa ei ollut ratsukolle juurikaan haastetta, sillä Rococo eteni ketterästi ja halukkaasti esteiden yli. Ratsastajalle jäi loppupeleissä varsin vähän työtä, sillä ruunikolta löytyi oma luontainen eteenpäinpyrkimys ja toisaalta myös loistava tekniikka itse hypyissä. Melko nopeasti siirryimmekin jo hyppäämään valmennuksen varsinaisia tehtäviä, eli sarjoja, jotka olivat tämänpäiväinen aiheemme. Sarjan lisäksi tehtävään kuului kahden esteen linja, jotta pääsisimme kunnolla harjoittelemaan myös kontrollia esteiden välissä. Tammalla oli loistava imu esteille, mutta se pysyi kuitenkin tarpeeksi hyvin hallinnassa, jotta ratsastaja kykeni tekemään harkitut ja täsmälliset lähestymiset jokaiselle esteelle. Kaarteessa se jäi hieman himmailemaan ja vauhti pääsi vähän hyytymään, mutta kun ratsastaja tajusi tilanteen ja pyysi tammaa eteenpäin se vastasi apuihin välittömästi, ja lähestyminen sarjalle saatiin tehtyä hyvässä yhteisymmärryksessä. Itse hypyissä huomasin, että ratsastaja jäi hieman liian paljon pitämään, mikä selkeästi häiritsi tammaa vaikkei se siitä kovasanaisesti sanonutkaan. Kehotinkin siis ratsastajaa antamaan hevoselle reilusti tilaa hypyissä ja hellittämään tuntumalla hieman aikaisemmin, sillä Rococo kyllä hoiti homman kotiin vähemmälläkin tukemisella. Toistaessamme tehtävää lähtikin ratsastajan ratsastus paranemaan huomattavasti, ja ratsukko sai tasapainoisia ja sujuvia hyppyjä aikaiseksi koko loppu valmennuksen ajan. Koska hypyt lähtivät sujumaan oikein hyvin en nähnyt enää tarvetta enemmille lisätoistoille, ja lopettelimmekin valmennusta tältä päivältä tähän.


06.04.2018 - Päiväkirja (hoitajana Penelopeia)
Tänään olin sopinut läpiratsastavani minulle jo ennestään tuttua Rococo tammaa, kun tuon vakituinen ratsuttaja oli estynyt sairastapauksen vuoksi. Ajaessani kohti Kingsvalleytä minulla olikin aikaa muistella taannoista valmennusta, jossa olin valmentanut Rococota ja tuon ratsastajaa. Tammasta oli mieleeni jäänyt oikein positiivinen kuva, sillä se oli suoriutunut tehtävistä alusta asti hyvin rehellisesti ja halukkaasti. Kun saavuin tallirakennukseen hieman yhdentoista jälkeen aamupäivällä, minulle selvisi nopeasti, että tamma oli jo valmiiksi otettu sisälle, ja se odottikin valmiina karsinassaan. Siispä kävin saman tien hakemassa tamman varusteet varustehuoneesta, ja toin ne valmiiksi karsinalle. Rococo oli hoitaessa varsinainen nallekarhu, hyvin miellyttävä ja ihmisystävällinen sekä kaikin tavoin helppo hevonen. Saimmekin pian varusteet niskaan, joten pääsimme maneesille jo ennen kello kahtatoista. Talutin tammaa alkukäyntien ajan maasta käsin, sillä kokosin samalla pienen puomitehtävän meille itse treeniä varten. Kun tehtävä oli koottu, nousin tamman selkään, ja lähdin saman tien taivuttelemaan sitä niin käynnissä kuin ravissakin. Tammalla oli mukavasti luontaista eteenpäinpyrkimystä, mutta se vastasi myös pidätteisiin nopeasti ja täsmällisesti. Lähdinkin melko pian ottamaan mukaan myös laukkaa, jossa teimme temmonlisäyksiä ennen sileällä, ja sitten puomien välissä niitä apuna käyttäen. Rococo innostui selkeästi jo puomityöskentelyssä, mutta koko ratsastuksen ajan se pysyi hienosti avuilla ja ohjan ja pohkeen välissä. Keskityimme aivan perustyöskentelyyn, pyrkien siihen että saimme hyviä toistoja sopivan yksinkertaisilla tehtävillä kaikissa askellajeissa. Loppuratsastuksen ajan keskityin erityisesti laukkaan, tehden hieman vastalaukkatyöskentelyä ja muutamia laukanvaihtoharjoituksia myös puomeja apuna käyttäen. Ratsastuksen jälkeen tamma pääsi takaisin talliin, jossa pesin sen hikiset kohdat sienellä ennen kuin vein sen takaisin karsinaan kuivausloimi päällä. Vastaan tullut tallityöntekijä kehotti minua suosiolla jättämään sen sisään odottamaan päiväheiniä ja hieman kuivumaan, joten lähdinkin pidemmittä puheitta kohti parkkipaikkaa. Tammasta minulle jäi erittäin mukava mielikuva, ja kerroinkin myös tekstiviestillä tuon omistajalle ratsastuksen sujuneen erinomaisesti ja tamman työskennelleen tänään oikein hyvin.


23.12.2020 - Estevalmennus (valmentajana Hazel)
Saksan talvi oli Suomea armollisempi. Sen pystyi toteamaan heti, kun saavuin Kingsvalleyn pihaan. Isoissa tarhoissaan käyskentelevät hevoset eivät olleet yltäpäältä ravan peitossa eikä taivaalta satanut räntää. Mä en varsinaisesti ollut mikään talvi-ihminen, joten mua ei haitannut yhtään kävellä autolta maneesiin pelkkä kevyt välikausitakki päälläni. Oli ihanaa olla taas Saksassa.

Maneesissa Vibaja lämmitteli isokokoisen ruunikon puoliveritammansa kanssa. Rococo vilkaisi mun suuntaan uteliaasti, kun ratsukko pyyhälsi ohitseni. Vibaja oli lähettänyt mulle jo useita videoita ja kuvia tammasta, enkä voinut olla ihastelematta erikseen nyt myös paikan päällä tamman suloista ulkomuotoa. Jollakin tapaa se oli kovin lempeän ja ymmärtäväisen oloinen heti ensinäkemältä. Pikaisten kuulumisten vaihdon ja alun lörpöttelyiden jälkeen pääsimme itse asiaan - valmennuksen sisältöön. Vibajan kertoman mukaan Rococo hyppäsi ongelmitta aina 160-senttisiä ratoja, mutta tänään tarkoituksena olisi tarkoitus pureutua tekniikan sekä lähestymisten hiomiseen vähän pienemmillä esteillä.

Kasaamani rata näytti aluksi ehkä ihan naurettavan helpolta huipputason ratsukolle ja Vibajankin ilmeestä huomasi naisen yllättyneisyyden. Siitäkään huolimatta hän ei kyseenalaistanut ohjeitani, vaan lähti reippaasti tekemään työtä käskettyä. Ja heti muutaman ensimmäisen esteen jälkeen nainen huomasikin, miksi tämä oli oikein hyvä harjoitus korkeampien esteiden hyppäämisen vastapainoksi. Radan tiet olivat tiukkoja ja mutkikkaita. Täytyi oikeasti osata lyhentää ja pidentää laukkaa roimasti, mikäli väleihin halusi mahtua hyvin. Askeleiden laskeminen oli tässä hommassa tärkeää ja yksikin ylimääräinen harha-askel saattoi johtaa liian isoon tai pieneen hyppyyn, mikä puolestaan johti siihen, että seuraava väli jäi liian ahtaaksi tai suureksi.

"Sun täytyy koota oikeasti ihan kunnolla. Laukkaat niin hitaasti, että se meinaa hidastaa raviin, mutta älä anna pakan kuitenkaan levähtää käsiin. Muista pitää oma keskivartalo koko ajan tiukkana. Noiden pystyjen jälkeen voit ratsastaa vaikka voltin, jotta kerkeät ratsastaa sitten seuraavalle sarjalle enemmän eteen", ohjeistin varmaankin varsin keskittyneen näköisesti. Rococo oli varsin näppärä ratsu, eikä se vaikuttanut häiriintyvän erityisen helposti ratsastajastaan. Ruunikko kuunteli tarkkaavaisesti ja vaikka tiet eivät olleet helpoimmasta päästä, ei tamma turhautunut vaan jaksoi yrittää parhaansa aina loppuun saakka.

"Sun hevosella on kyllä ihailtava asenne", kehuin vielä, kun ratsukko usean onnistuneen kierroksen jälkeen jäi loppuraveille. Vibaja nyökytteli hymyillen tammansa selässä ja ihan syystäkin, sillä valmennus oli sujunut varsin hyvin, vaikka Vibaja saikin vähän palautetta oman keskivartalonsa käytöstä.