virtuaalinen laatuarvostelu
VVJ:n laatuarvostelun tarkoituksena
on mitata valjakkohevosen ominaisuuksia
kokonaisuutena, painottaen ennenkaikkea
hevosen omia kilpailutuloksia, sekä
perimää - asioita joista hyvä
valjakkohevonen muodostuu."
Arvostelu koostuu neljästä osa-alueesta, joiden lisäksi on mahdollisuus kerätä lisäpisteitä teksteillä, aiemmin myönnetyillä palkinnoilla, Cup-sijoituksilla tai Keilakunkku sijoituksilla/titteleillä.
14.03.2025 alkaen saa lisäpisteitä VVJ:n omasta jälkeläispalkinnosta. AI kuvat ovat myös jatkossa tervetulleita.
24.03.2025 alkaen lisäpisteitä on mahdollista saada lisäsijoituksista, muun suvun VVJ-palkinnoista ja toisesta täyteen kilpaillusta jälkeläisestä. Suvun muiden kuin vanhempien VVJ-palkinnoista saatavat pisteet on siis siirretty lisäpisteosioon.
Maksimipisteet 115 p. + Cup-pisteet
Alle 75 pistettä saanutta hevosta ei palkita.
Kaksi tuomaria arvostelee hevosen rakenteen pisteyttämällä (asteikolla 0-10 p.) alla olevan kaavakkeen mukaisesti. Tuomareiden pisteet lasketaan yhteen ja jaetaan tuomarimäärällä, jolloin tulokseksi saadaan hevosen lopulliset pisteet. Piirretyt kuvat arvostellaan kuten valokuvat: arvostelemalla piirroksen esittämää hetkeä, ei piirustuksen taidokkuutta. AI kuvat arvostellaan kuten valokuvallisetkin.
Rakenne arvostellaan lähtökohtana hevosen sopivuus omaan käyttötarkoitukseensa (laji ja taso!). Vaikka hevonen olisi täydellinen rotunsa edustaja, se ei välttämättä sovellu rakenteessa puolesta käyttötarkoitukseensa tai tasolle jolla sen väitetään/oletetaan kilpailevan, eikä voi tällöin saada täysiä pisteitä.
Rakennekuvaksi lasketaan sivukuva, jossa hevonen näkyy kokonaan (mikäli hevosella on päällään varusteita, voidaan hevonen arvostella vain niiltä osin mistä rakenne voidaan arvostella kokonaan).
0 pistettä
- Hevosella ei ole lainkaan kuvia
- Hevosella on kuvat, joista on erittäin vaikea tai mahdoton arvostella (esim. pelkkä pääkuva)
- Hevosella on kuvat väärää sukupuolta edustavasta hevosesta esim. tammalla orin/ruunan kuvat (tästä oltava tuomarilla 100% varmuus!)
- Hevosella on kuvia useammasta kuin yhdestä hevosesta (varsakuvia ei lasketa!)
1 - 3 pistettä
- Hevosella on useita erittäin pahoja rakennevirheitä
- Hevosella on kuvat, joista on hankala arvostella
4 - 5 pistettä
- Hevosella on vain heikko rakenne liikekuvien kanssa tai ilman
- Hevosella on heikot liikekuvat
6 - 7 pistettä
- Hevosella on keskinkertainen rakenne ilman liikekuvia (7 p. on jo ok rakenne)
- Hevosella on tyydyttävät liikekuvat
8 pistettä
- Hevosella on hyvä rakenne ilman liikekuvia tai tyydyttävillä liikekuvilla
- Hevosella on hyvät liikekuvat ilman rakennekuvaa
9 pistettä
- Hevosella on erinomainen rakenne liikekuvien kanssa tai ilman
- Hevosella on hyvä rakenne ja hyvät liikekuvat
10 pistettä
- Hevosella on erinomainen rakenne ja hyvät liikekuvat
- Hevosella on erinomaiset liikekuvat, joista ilmenee hevosen erinomainen sopivuus valjakkoajoon
Kilpailumenestys on mahdollista pisteyttää kahdella tapaa: sijoituksien tai ominaisuuspisteiden mukaan.
Kone laskee hevosen itsensä tai vanhemman/jälkeläisen kilpailupisteet automaattisesti. Pisteissä on huomioitu rinnakkaislajien kisaaminen ja niiden vaikutus ominaisuuspisteisiin huolimatta siitä onko rinnakkaislajeja 0 vai 3.
Hevonen voi saada myös miinuspisteitä mikäli alittaa tyyppikohtaisen minimitason:
Pienet ponit sk. alle 140 cm = ei tasovaatimuksia
Isot ponit (sk. 140-148 cm) ja suomenhevoset = Vaativa valjakko
Puoliveriset = Vaikea valjakko
1 tason alitus = -2 p.
2 tason alitus = -5 p.
3 tai useamman tason alitus = -10 p.
Vähennys tehdään vaikka hevonen ei olisi saavuttanut täysiä kilpailupisteitä.
Hevosen sivuilta on löydyttävä sen lopullinen koulutustaso, jonka mukaan pisteet lasketaan ja linkki VRL:n profiiliin!
0,5p. / sijoitus tai voitto
Kuitenkin enintään 10p. / vanhempi
(Täydet pisteet, kun molemmilla vanhemmilla on vähintään 20 sijoitusta.)
Pisteytys on sama kuin hevosen oman kilpailumenestyksen arvioinnissa, kuitenkin enintään 10 p. / vanhempi. Vanhempien kohdalla minimitasoa ei ole määritelty, eikä vanhempien pisteistä voi saada miinuksia. Vanhempien sivuilta on löydyttävä valjakkoajon koulutustaso.
Suvuttomilla hevosilla vanhempien kilpailupisteet korvataan sukuselvityksen arvioinnilla, josta on mahdollista saada enintään 20 pistettä. Sukuselvityksessä arvostellaan tekstin realistisuutta ja sujuvuutta (luettavuus, oikeinkirjoitus). Sukuselvityksessä tärkeintä on sisältö, ei pituus. Huom! Olemassaolevien vanhempien kilpailumenestystä EI VOI korvata sukuselvityksellä.
VRL-profiilin omaavien kadonneiden vanhempien kisamenestystä on mahdollista hyödyntää mikäli sijoitukset löytyvät VRL-profiilista. Linkitä tällöin sukutaulun linkki hevosen VRL-profiiliin ja pisteet lasketaan sieltä. Ilmoittautumisen yhteydessä voit valita normaalisti, lasketaanko kyseisen sukulaisen pisteet sijoituksista vai ominaisuuspisteistä.
Jos kadonnut vanhempi on kisannut porrastettuja, käytetään oletuksena seuraavia koulutustasoja jonka mukaan pisteet lasketaan koneella:
0,5 p. / sijoitus tai voitto.
(Täydet pisteet, kun hevosella on vähintään yksi jälkeläinen, jolla on 40 sijoitusta.)
Pisteytys on sama kuin hevosen oman kilpailumenestyksen arvioinnissa, kuitenkin enintään 20 p. / jälkeläinen (laskurin antamat pisteet kerrotaan kahdella). J. Jälkeläisten kohdalla minimitasoa ei ole määritelty, eikä jälkeläisten pisteistä voi saada miinuksia. Jälkeläisten sivuilta on löydyttävä valjakkoajon koulutustaso.
VRL-profiilin omaavien kadonneiden jälkeläisten kisamenestystä on mahdollista hyödyntää mikäli sijoitukset löytyvät VRL-profiilista. Linkitä tällöin sukutaulun linkki hevosen VRL-profiiliin ja pisteet lasketaan sieltä. Ilmoittautumisen yhteydessä voit valita normaalisti, lasketaanko kyseisen sukulaisen pisteet sijoituksista vai ominaisuuspisteistä.
Jos kadonnut jälkeläinen on kisannut porrastettuja, käytetään oletuksena seuraavia koulutustasoja jonka mukaan pisteet lasketaan koneella:
Lisäpisteet ovat panostamista hevoseen. Lisäpisteisiin oikeuttava valmennusteksti on valjakkoajovalmennus. Päiväkirjamerkintä on merkintä hevosen kanssa tehdystä työstä/vietetystä ajasta. Päiväkirjamerkinnäksi lasketaan myös muut kuin laatuarvostelulajin valmennukset mikäli valmennuksen yhteydessä selkeästi mainitaan että teksti on omistajan itsensä kirjoittama.
Pelkkä riittävän pitkä teksti ei siis takaa pisteiden saamista! Tuomarointiohjeistuksen voit lukea täältä. Tekstien sanamäärät tarkistetaan laatuarvosteluiden käyttämällä sanalaskurilla.
Jokaisesta sijoituksesta VVJ-Cupissa saa yhden lisäpisteen. Sijoituksien on löydyttävä selkeästi hevosen omilta sivuilta tai kilpailukalenterista hakusanoilla VVJ-Cup tai VVJ Cup.
Keilakunkku osakilpailusijoituksesta saa yhden lisäpisteen. Keilakunkku Finaalin voitosta eli saavutetusta Keilakunkku-tittelistä saa 2 lisäpistettä. Sijoitusten on löydyttävä hevosen sivuilta tai kilpailukalenterista hakusanalla Keilakunkku sekä osakilpailu on oltava eriteltynä eli 1. osakilpailu / 2. osakilpailu / Finaali.
Jos merkitset hevosen kilpailutuloksiin kaikki arvokilpailuosallistumiset, varmistathan, että kutsut joissa hevonen on sijoittunut erottuvat selkeästi.
Uusi ylläpitäjä on löytynyt
Ylläpitäjä: Vibaja (VRL-00727) ja
Tiikeri (VRL-10741)
Sähköposti: vvj@sudenmarja.org