Säännöt
Valjakkoajojaoksen toimintaa sitovat kaikille yhteiset, Virtuaalisen Ratsastajainliiton laatimat pelisäännöt, joista on kerrottu alla. Ohjeet kilpakutsujen tekoon, kilpailuiden anomiseen sekä niihin
osallistumiseen löytyy VRL:n yleiset kilpailusäännöt -sivulta.
Sääntöjä oikoluettu ja poistettu vanhentunutta tietoa 13.03.2025
Yleiset säännöt pähkinänkuoressa
- Kilpailut tulee ilmoittaa kalenteriin vähintään kaksi viikkoa (14 vrk) ennen viimeistä osallistumispäivää (VIP) (koskee kaikkia hyväksynnän läpi kulkevia kilpailuita)
- Poikkeuksellinen VIP tavallisissa kilpailuissa:
Suoraan kalenteriin menevissä kilpailuissa (lajikohtaiset etuuspisteet 25 tai enemmän) VIP voi olla 7 vrk:n päässä kilpailun lisäämisestä kalenteriin
- Porrastettujen kilpailujen VIP:
Porrastetut kilpailut menevät aina suoraan kilpailukalenteriin, VIP voi olla seuraavana päivänä kalenteriin laitosta
- Kilpailupäivämäärä voi olla aikaisintaan viimeisestä osallistumispäivästä (VIP) seuraava päivä (esim. VIP 01.01.2017 ja KP 02.01.2017)
- Kilpailut voi järjestää kuluvalle tai enintään seuraavalle kalenterikuukaudelle (esim. elokuussa voi anoa kilpailun enintään syyskuun viimeiselle päivälle)
- Viimeistä ilmoittautumispäivää (VIP) ei saa rajata tiettyyn kellonaikaan
- Kilpailuihin ei saa ottaa osallistujia, ennen kuin kutsu löytyy VRL:n kilpailukalenterista
- Perinteisten kilpailuiden tulokset tulee ilmoittaa viimeistään seitsemän (7) päivää kilpailupäivästä VRL:n tulosarkistoon
- Kaikilla kilpailuihin osallistuvilla henkilöillä tulee olla VRL-tunnus
- Kilpailuissa hevosen VH-numero on pakollinen
- Yhtenä päivänä voi järjestää useammat saman lajin kilpailut, kunhan talli on eri (uudet voi anoa samalle päivälle, kun tulokset on lähetetty tulosjonoon)
- Samalla tallilla pystyy järjestämään samana päivänä useammat saman lajin kisat mikäli vastuuhenkilö on eri
Mitä perinteisten kilpailuiden kutsusivulla tulee olla/mainita?
- Kilpailujen järjestyspaikka, pvm (muodossa pp.kk.vvvv) ja viimeinen ilmoittautumispäivä (VIP)
- Vastuuhenkilön nimi, sähköpostisoite ja VRL-tunnus
- Osallistumisohjeet (kilpailujen järjestäjä päättää itse ottaako vastaan yhden kisan osallistumisia useamman päivän kilpailuissa)
- Kuinka monta hevosta yksi kuski saa ilmoittaa yhteen luokkaa (kts. rajoitukset alta!)
- Moneenko luokkaan yksi hevonen saa osallistua (max. yhteen yhdistettyyn luokkaan, max. kahteen osakokeeseen)
- Kilpailuiden avoimuusrajoitukset (rotukohtaiset jne.)
- Luokat osallistujamäärineen (esim. Noviisi max. 30 os. tai mainittu erikseen "luokkiin otetaan 30 osallistujaa")
- Arvontatapa (lyhyt, pitkä / suhteutettu / tarina / kysymykset, mainittava selkeästi)
- Osallistumismuotona käytetään seuraavaa: "Kuski (VRL-tunnus) - Hevosen virallinen nimi VH-tunnus"
Huomaathan myös, että kutsussa ei saa esiintyä loukkaavaa materiaalia! Epäasialliset kutsut (joihin luetaan myös epäkunnioittavat viittaukset,
esim. "otsikoi VVJ 1-5 (tai jos tahdot olla hankala, VVJ 5)") hylätään armotta! VVJ kannustaa yhtesölliseen harrastamiseen eikä hyväksy minkäänlaista
syrjintää tai kiusaamista.
Kilpailuiden rajoitukset
Perinteiset kilpailut voi rajata avoimeksi tietylle hevosrodulle tai -ryhmälle. Avoimissa kilpailuissa ei saa olla minkäänlaisia etuuksia ja avoimiin kilpailuihin kaikkien tulee saada osallistua.
Säännöt avoimien kilpailuiden osallistumisrajoituksiin
- Yhteen luokkaan on otettava vähintään 30 ja korkeintaan 100 osallistujaa
- Jokainen kuski saa osallistua korkeintaan 10% yhden luokan osallistujista (esim. 40 osallistujan luokkaan yksi kuski saa tuoda korkeintaan 4 hevosta).
- Yksi hevonen saa osallistua vain yhteen yhdistettyyn luokkaan koko kilpailuissa tai kahteen osakokeeseen
Kilpailuiden anominen
Kaikki VVJ:n alaiset kilpailut anotaan lomakkeen kautta VRL:ssä. Tarkista, että tiedot ovat oikein niin kutsussa kuin lomakkeessakin ennen anomuksen lähetystä. Virheelliset anomukset hylätään ja saat niistä ilmoituksen pikaviestillä VRL:ssa. Hyväksytyistä tulee myös pikaviestillä ilmoitus. Järjestettävien perinteisten kilpailuiden määrä riippuu etuuspisteidesi määrästä, niistä tarkemmin täällä.
Kilpailuiden luokat ja luokkien sisältö
Kilpailuissa luokkia täytyy järjestää vähintään yksi. Perinteisissä kilpailuissa saa olla enintään viisitoista (15) ja porrastetuissa enintään kaksitoista (12) luokkaa.
Perinteisissä kilpailuissa luokkia voi järjestää avoimiksi kaikille, tai erilaisin rajoituksin (esim. avoinna vain suomenhevosille, poneille jne.). Mikäli luokka/luokat on rajattu avoimeksi vain tietylle rodulle/ryhmälle, tulee avoimmuus mainita myös kilpailukutsussa ja tuloslähetyksessä.
Luokka tulee järjestää vaikka siinä olisi vain yksi osallistuja. Kutsuissa luokkien nimet tulee ilmoittaa kokonaisina luokkalistassa, esimerkiksi Vaativa Koulukoe ja Noviisi Yhdistetty. Luokat voivat olla avoinna yksilö- tai parivaljakoille, avoimmuus voidaan mainita luokan yhteydessä tai kutsun yleisissä osallistumisohjeissa.
Järjestettävissä olevat luokat (helpoimmasta vaikeimpaan) ovat seuraavat:
- Noviisi Koulukoe
- Noviisi Tarkkuuskoe
- Noviisi Kestävyyskoe
- Noviisi Yhdistetty
- Vaativa Koulukoe
- Vaativa Tarkkuuskoe
- Vaativa Kestävyyskoe
- Vaativa Yhdistetty
- Vaikea Koulukoe
- Vaikea Tarkkuuskoe
- Vaikea Kestävyyskoe
- Vaikea Yhdistetty
Tulokset & tuomarointi
- Allaolevat säännöt koskevat vain perinteisten kilpailuiden tulosten lähetystä. Porrastettujen kilpailuiden tulokset menevät automaattisesti VRL:kautta vipin jälkeen
- Tulokset tulee lähettää viimeistään yhden (1) viikon sisällä kilpailupäivästä VRL:n tulosarkistoon. Myöhässä olevista tuloksista ei jaeta etuuspisteitä! Tulosten ollessa myöhässä yli 3 viikkoa kilpailujärjestäjän etuuspisteet nollataan.
- Sivua/kutsua, jossa tulokset ovat, on säilytettävä vähintään kaksi (2) kuukautta, jotta kaikki halukkaat pääsevät tuloksensa sivuilta katsomaan
- Tulokset tulee arpoa täysin puolueettomasti
- Tuloksiin ilmoitetaan luokkien tulokset kokonaisuudessaan eli hyväksytyt sekä hylätyt suoritukset, ei pelkästään sijoittuneita
- Kilpailut on järjestettävä vaikka luokassa olisi vain yksi osallistuja
- Luokkien nimet ja avoimuus tulee laittaa kokonaisuudessaan muodossa nro. luokka ja avoimuus eli esim
1. Noviisi Yhdistetty (avoin suomenhevosille) (avoimmuutta ei tarvitse mainita erikseen, mikäli luokka on avoinna kaikille)
Jokaisen luokan sijoittuneet on listattava yo. tapaan, ao. kaavan mukaan laskettuna! Ole tarkka!
Sijoittuneet (max. 10 per luokka) lasketaan seuraavalla kaavalla:
Osallistujia / sijoittuneita:
1-3 / 1
4-8 / 2
9-15 / 3
16-24 / 4
25-35 / 5
36-48 / 6
49-63 / 7
64-80 / 8
81-99 / 9
100 / 10
VVJ:n kilpailuissa saa tuomaroida kuka tahansa ja tuomari saa itse osallistua tuomaroimiinsa luokkiin. Kaikki luokat on kuitenkin tuomaroitava/arvottava täysin puolueettomasti, sillä mahdollisista vilpillisistä tuloksista rankaistaan asianmukaisesti. Jos epäilet jonkun arponeen tai muuten tuomaroineen luokkansa epärehellisesti, ilmoitathan siitä VVJ:lle—puolueettomuus on osa toimintaamme!
Tulokset voi ratkoa arvonnalla (lyhyt), kysymyksillä, tarinalla tai suhteutetulla arvonnalla (pitkä arvonta). Jos käytät lyhyttä arvontaa, suosittelemme käyttämään Otterleyn arvontakonetta.
Kalenterit ja osallistuminen
VVJ:n alaiset kilpailut löytyvät kilpailukalenterista. Et voi osallistua kilpailuihin, joiden viimeinen osallistumispäivä on jo mennyt tai joiden tulokset on jo lähetetty.
Yleensä perinteisiin kilpailuihin osallistutaan sähköpostilla järjestäjän ilmoittamaan osoitteeseen. Ole tarkkana vaaditun osallistumismuodon kanssa, ne saattavat vaihdella järjestäjäkohtaisesti ja mikäli ilmoittautuminen ei ole pyydetyn mukainen, on kilpailunjärjestäjällä oikeus hylätä ilmoittautuminen. Monet järjestäjät antavat osallistua samalla sähköpostilla useampaan kisaan eikä yksittäiseen kutsuun osallistuminen ole aina mahdollista, joten ilmoittautuessa kannattaa lukea kutsu huolella.
Voit tarkistaa niin perinteisten kuin porrastettujenkin kilpailujen tulokset joko VRL:n tulosarkistosta tai perinteisten kilpailujen kutsusta. Sijoitukset ja ominaisuuspisteet päivittyvät hevosten rekisteriprofiileihin automaattisesti.
Porrastetut kilpailut
Lue porrastettujen kilpailujen säännöt tarkkaan VRL:n sivuilta.