Apeiron

Virallinen nimi Apeiron
Saavutukset ERJ-I, KERJ-II
Rotu, sukupuoli Trakehner, ori
Syntynyt 07.03.2013
Väri, säkäkorkeus Musta, 163cm
Painotuslaji Este- ja kenttäpainotteinen
Koulutustaso Vaativa B - 150cm (CIC3)
Rekisterinumero VH13-021-0468
Omistaja Vibaja (VRL-00727)
Kasvattaja Matthew Aprol, GER

Apeiron tuli meille suoraan kasvattajalta. Oriilla oli pohjana hyviä sijoituksia maastoesteillä, mutta menestys ei ollut riittävän hyvä sekä oriin pieni koko ei ollut kasvattajan mieleen. Hän oli etsinyt tammalleen tarkoituksella suurempaa oria, jotta yhdistelmästä tulisi jotain ilmiömäistä. Apeiron oli jo nuoruudessaan hyvin pieni, mutta kasvaessaan se osoitti kapasiteettia ja rohkeutta. Kaikki oli valmista tällä herralla, mutta sen pienuuden vuoksi kasvattajalla ei ollut sille tulevaisuutta. Hieman epäillen hän myi oriin meille Kingsvalleyyn, minun tietenkin luvattua oriista mestarihyppääjää radalla.

Oriin pienuus hieman myös yllätti minut, noustuani sen selkään ensimmäistä kertaa. Olihan meillä monia hevosia samalla korkeudella, mutta jotenkin vain se yllätti. Apeiron kuitenkin myös yllätti positiivisella tavalla esteillä, luja tahto ja hyvin sinnikäs. Hyppytyylissäkään ei ollut mitään moitittavaa, yhteistyö sujui loistavasti. Oriilla oli hypätty maastoesteillä 130 cm tasolla, joten treenasimme samalla tasolla myös sileällä. Kauaa ei kuitenkaan epäröity, kun siirryimme jo 140 ja 150 tasoille. Apeiron suoritti helposti esteen kuin esteen ja olin täysin myyty. Taisin viimein löytää oman kultapojuni. Ensimmäiset kilpailut joihin osallistuimme, oli Cup. Emme menneet minkäänlaisessa sijoitusmielessä sinne, vaan lähinnä kokemuksen vuoksi ja katsomaan. Kuitenkin kymmenes sija oli aivan ilmiömäinen suoritus! Sen jälkeen suoritettiinkin voittoja ja toisia sijoituksia useaan otteeseen.

Apeiron on ihmisten ilmoilla hyvin innostunut ja etsimässä makupaloja jokaisen taskusta. Sitä voi rauhassa rapsutella ja hoitaa, eikä se ole moksiskaan huomiosta, päinvastoin. Varusteiden laittokin sujuu nopeaa tahtia. Muiden hevosten kanssa pomotetaan ja uhitellaan, mutta välillä se jää suurempien jalkoihin. Kuitenkin tämä sinnikäs ja pippurinen herra osaa pitää puolensa oikein hyvin.

Ratsuna se on hyvin ainutlaatuinen, ainakin omasta mielestäni. Kuuntelee ratsastajaansa, eikä etene omaa tahtia sinne sun tänne. Yhteistyö pelaa varsin hyvin, eikä suurempia apuja tarvita, vaan omalla moottorillakin mennään. Hyppää pitkälle ja korkealle koostaan huolimatta. Välillä saattaa sarjoilla olla hieman tukalia tilanteita, mutta ratsastaja pelastaa näissä osuuksissa useimmiten. Pienuuden takia laukkojen laskeminen voi siis tuottaa hieman hankaluuksia.

Sukutaulu

i. Ironstone
trak, trn, 167cm
ii. Philiste
trak, rn, 166cm
iii. Reichstag
iie. Philippa
ie. Irony
trak, prn, 167cm
iei. Overfold
iee. Iroliana
e. Aperient
trak, m, 155cm
ei. Spiegeleisen
trak, m, 163cm
eii. Altbier
eie. Speilen
ee. Aperitif
trak, rn, 154cm
eei. Kreutzer
eee. Apertun
Lue sukuselvitys

Apeironin isä Ironstone on kookas ja melko massiivinen tummanruunikko ori. Ironstone on erinomaisesti menestynyt kenttäratsastuksen saralla ja onkin edustanut maataan useita kertoja isommissa mittelöissä. Ori on melko vähän jalostukseen käytetty juurikin massiivisuutensa takia, ulkoisesti ori on nimittäin ehdottomasti kouluhevosen tyyppinen. Ja kun nykyään niin este- kuin kenttäpuolella suositaan enemmän sitä kevyempää tyyppiä. Luonteeltaan kuuliainen ja herkkä ori on kantakirjattu II-palkinnolla.

Jo edesmennyt Isänisä Philiste on myös raamikas ja melko iso ori jolla kilpailtiin ahkerasti este- ja kenttäratsastuksen parissa. Ensimmäisellä palkinnolla kantakirjattu Philiste oli erittäin suosittu myös jalostuksessa, se periytti varsoilleen varovaisuutta ja ketteryyttä todella paljon. Philiste oli itsekin ketterä, mutta orin varovaisuus oli kenttähevoseksi suorastaan ilmiömäinen, puomeja se tiputti vain ani harvoin ja silloinkin kyseessä oli lähes poikkeuksetta ratsastajan virhe-arviointi. Ironstone on Philisten viimeisiä varsoja, ori nimittäin menehtyi pian kisa-eläkkeelle jäätyään pahaan ähkyyn.

Useimmat luulisivat varmasti, että niin hienolla oriilla kuin Philiste onkaan, olisi uskomaton ja tunnettu isä että emälinja. Kuitenkin Apeironin isänisänisä Reichstag oli melko tuntematon tapaus. Kyseisestä oriista odotettiin suuria, luonteeltaan se oli haastava ja kuten hevosen kasvattaja on usein sanonut, niin Reichstagin koulutukseen käytettiin sellaisia resursseja että viisaimmat olisivat jo luovuttaneet. Reichstag oli erittäin näyttävä ja upearakenteinen hevonen, mutta luonteensa takia se oli pakko ruunata ennen kantakirjaan viemistä. Ruunanakaan Reichstag ei ollut helpoimmasta päästä ja sitä ei nähty koskaan kisakentillä.

Isänisänemä Philippa oli kaunis ja siro tamma. Se oli omistajansa silmäterä, lähinnä sellainen hyvänmielen hevonen jonka kanssa köpöteltiin maastossa ja touhuttiin muuta mukavaa vailla stressiä. Philippa oli kiltti tamma ja omistajansa lapset pääsivät tamman kanssa niihin ensimmäisiin pikkukisoihin joista palattiin poikkeuksetta ruusukkeen kanssa kotiin. Tamman suku ei ollut kovin kummoinen, alkujaan se ostettiinkin ihan vain perheen harrasteratsuksi. Kantakirjauksessa tamma sai kolmannen palkinnon ja varsoja Philippa sai vain yhden eli juuri Philisten, joka oli itse asiassa vahinkovarsa - mutta millainen vahinko siitä sitten syntyikään!

Isänemä Irony on nykyisin eläkepäiviä viettänyt kansainvälisen tason kenttähevonen. Irony kilpaili hyvin pitkään, edustaen maataan pitkin Eurooppaa. Ketterä ja erittäin rohkea tamma oli maajoukkueelle se luottohevonen joka haluttiin aina mukaan maataan edustamaan. Irony on luonteeltaan melko tulinen tapaus ja vielä tänä päivänäkään se ei ole kummemmin asettunut eläkehevosen muottiinsa. Ironyllä on vain kaksi varsaa, ensimmäinen ennen kisa-uraa ja yksi kisa-uran jälkeen.

Isänemänisä Overfold on jo edesmennyt erittäin suosittu jalostusori. Kansainvälisellä tasolla muutaman vuoden kilpaillut este-ori hyppäsi kuin kissa vielä 160cm ratoja ja niin sanotusti kisa-eläkkeelle siirryttyään ori kävi usein osittain jopa näytösmielessä hyppäämässä Puissance luokkia. Overfold on yhä edelleen jälkeläismäärältään listojen kärjessä joka ei ihmetytä laisinkaan kun katsoo millaisia jälkeläisiä ori on jättänyt. Rakenteeltaan hyvä luontoinen ori ei ollut huippuluokkaa eikä kantakirjasta herunut kuin nippanappa toinen palkinto.

Isänemänemä Iroliana oli sopusuhtainen merkitön ruunikko. Kiltiksi kerrottu rauhallinen tamma kantakirjattiin heti neljävuotiaana toiselle palkinnolle. Se on tamman ainoita omia saavutuksia sillä tamma toimi koko elämänsä siitostammana. Jälkeläisiä Irolianalla on huimat 14 kappaletta ja jälkeläisnäytöt on ollut niin laadukkaita että tammalle on myönnetty jälkeläisluokka A palkinto. Iroliana menehtyi viimeisen varsansa synnytykseen.

Apeironin emä on siro ja ketterä kentässä jonkin verran kilpaillut tamma Aperient. Tamma on rakenteeltaan tosissaan siro ja muutenkin jopa turhan heiveröisen oloinen. Suurella sydämellä varustettu Aperient on kuitenkin pärjännyt kohtalaisesti jopa vaativissa luokissa kenttäratsastuksessa. Helppoluontoinen tamma on kantakirjattu ensimmäiselle palkinnolle. Jalostuskäytössä Aperient ei ole ehtinyt vaikuttaa vielä kuin juurikin Apeironin verran, mutta tulevaisuuteen on tammalle kuitenkin jo mietitty sopivia oreja.

Emänisä Spiegeleisen on näyttävä ilmestys melko pienestä koostaan huolimatta. Kiiltävä musta läsipää ja sukkajalka – toisin sanoen melkoinen unelmien hevonen jolta löytyy upeiden liikkeiden lisäksi laadukas hyppy ja taistelijan luonne. Luonteeltaan Spiegeleisen on muutenkin melko tulinen ja jopa hieman röyhkeä. Ori on kilpaillut kansallisella tasolla erinomaisesti menestyen kenttäratsastuksen parissa - valitettavasti resurssit eivät riittäneet orin omistajalla, joten ori ei ole koskaan osallistunut mihinkään mestaruuksiin. Jalostuskäytössä Spiegeleisen on ollut melko maltillisesti, varsoja orilta löytyy vain seitsämän kappaletta.

Apeironin emänisänisä Altbier oli myös sangen haastava luonteinen ori jota on käytetty jalostukseen kohtalaisesti. Orilla on jälkeläisiä 78kappaletta. Kantakirjassa ensimmäisellä palkinnolla palkittu ori on menestynyt kansainvälisellä tasolla kenttäratsastuksessa. Niin sanottuna sivutyönään ori kiersi myös estekilpailuja kohtalaisen hyvällä menestyksellä. Altbier kilpaili erittäin pitkän uran ja sen nimen tietää edelleen varmasti jokainen hiemankin kenttäratsastusta seurannut henkilö.

Apeironin lähisuvun niin sanotusti nimettömin hevonen on sen emänisänemä Speilen. Hyväsukuinen tummanruunikko piirtopäinen tamma ostettiin suoraa kasvattajalta perheen tyttären hevoseksi. Tytär kilpaili Speilenillä jonkin verran helpoissa luokissa, mutta lähinnä se oli harrastekaverina. Kilpailutkin voi laskea liki kahden käden sormilla. Kiltillä ja rakastetulla tammalla oli tiinehtyvyysongelmia ja lukuisista yrityksistä se sai vain yhden varsan.

Emäemä Aperitif on yksi kauneimmista puoliverisiä mitä olen nähnyt. Ensimmäisellä palkinnolla kantakirjattu tamma on luonteeltaan myös täyttä kultaa ja loistava emä varsoilleen joita on kertynyt tähän päivään mennessä seitsemän kappaletta. Aperitif on yksi syy siihen, miksi alkujaan tarjosin Apeironille kotia, se kuuluu ehdottomasti yksiin suosikkeihini. Aperitif kiersi varsana ahkeraan näyttelyitä ja oli liki poikkeuksetta palkintosijoilla, estekisoissa tamma kiersi muutaman vuoden sijoittuen tasaiseen tahtiin. Harmittavan loukkaantumisen johdosta tamma siirtyi jalostukseen, mutta jälkeläisten laatu on ollut todella hyvää joten millään muotoa aikainen jalostuskäyttöön siirtyminen ei ollut huono juttu.

Emänemänisä Kreutzer oli yksi aikansa halutuimpia jalostusoreja. Kansainvälisesti erinomaisesti menestynyt ori kuitenkin oli melko harkitusti jalostukseen saatavilla ja omistajat saivatkin jopa hieman snobin maineen kun eivät oriaan niin vain kaikille halukkaille antaneetkaan. Kreutzer oli luonteeltaan jopa ruunamainen, se oli rauhallinen ja kuuliainen ori jonka kanssa ei tullut ongelmia. Kantakirjassa ensimmäiselle palkinnolle palkittu ori jätti jälkeläisilleen ketteryyttä ja rohkeutta.

Apeironin emänemänemä Apertun vaikutti jalostuksessa seitsemän varsan verran joista kaikki olivat oreja Aperientia lukuun ottamatta. Itse tamma kilpaili vaativalla tasolla nuoruudessaan kenttäratsastuksen tiimoilla käyden myös muutaman kerran koulukilpailuissa napsimassa ruusukkeita. Apertun olikin ehkä jopa harvinainen kenttähevonen sillä sen vahvuus oli juuri koulukokeessa, liki poikkeuksetta se oli kirkkaassa johdossa ensimmäisen kokeen jälkeen. Kuitenkin kiltti ja ihmiselle uskollinen tamma suoritti myös maasto- kuin estekokeenkin mukisematta joten ruusukkeita se keräsi myös kenttäkisoissa kiitettävän määrän.

Kilpailutulokset

ERJ-I - palkittu helmikuussa 2014 (7 + 51 + 22 + 15 + 10 = 105p)
KERJ-II - palkittu elokuussa 2018 (7 + 40 + 16 + 19,50 + 15 = 97,50p)

30/04/2013 - ERJ Cup - Dark Side Trakehners - 140cm - 10/186
06/05/2013 - ERJ - Dark Side Trakehners - 150cm - 1/30
06/05/2013 - ERJ - Dark Side Trakehners - 150cm - 2/30
07/05/2013 - ERJ - Dimmanby Gård - 150cm - 2/30
08/05/2013 - ERJ - Dark Side Trakehners - 150cm - 1/30
08/05/2013 - ERJ - Dimmanby Gård - 150cm - 4/30
08/05/2013 - ERJ - Dimmanby Gård - 150cm - 1/30
08/05/2013 - ERJ - London Trakehners - 150cm - 5/30
10/05/2013 - ERJ - Dimmanby Gård - 150cm - 3/30
10/05/2013 - ERJ - London Trakehners - 150cm - 5/30
11/05/2013 - ERJ - Dimmanby Gård - 150cm - 2/30
12/05/2013 - ERJ - Dimmanby Gård - 150cm - 1/30
13/05/2013 - ERJ - Rêve de Haussea - 150cm - 3/30
13/05/2013 - ERJ - Dark Side Trakehners - 150cm - 1/30
14/05/2013 - ERJ - Dark Side Trakehners - 150cm - 4/30
14/05/2013 - ERJ - Dark Side Trakehners - 150cm - 3/30
15/05/2013 - ERJ - Dark Side Trakehners - 150cm - 5/30
16/05/2013 - ERJ - Rêve de Haussea - 150cm - 3/30
16/05/2013 - ERJ - Jadessa Warmbloods - 150cm - 5/30
17/05/2013 - ERJ - London Trakehners - 150cm - 4/30
18/05/2013 - ERJ - Dark Side Trakehners - 150cm - 1/30
18/05/2013 - ERJ - Rêve de Haussea - 150cm - 1/30
19/05/2013 - ERJ - Dark Side Trakehners - 150cm - 1/30
19/05/2013 - ERJ - Dark Side Trakehners - 150cm - 1/30
20/05/2013 - ERJ - Jadessa Warmbloods - 150cm - 4/50
20/05/2013 - ERJ - Rêve de Haussea - 150cm - 2/30
20/05/2013 - ERJ - Dark Side Trakehners - 150cm - 1/30
21/05/2013 - ERJ - Rêve de Haussea - 150cm - 2/30
21/05/2013 - ERJ - Jadessa Warmbloods - 150cm - 6/50
24/05/2013 - ERJ - Kingsvalley - 150cm - 3/30
24/05/2013 - ERJ - Kingsvalley - 150cm - 2/30
25/05/2013 - ERJ - Jadessa Warmbloods - 140cm - 2/50
25/05/2013 - ERJ - Jadessa Warmbloods - 150cm - 1/30
26/05/2013 - ERJ - Jadessa Warmbloods - 150cm - 7/50
26/05/2013 - ERJ - Dark Side Trakehners - 150cm - 2/30
26/05/2013 - ERJ - Dark Side Trakehners - 150cm - 2/30
27/05/2013 - ERJ - Vienre - 150cm - 5/30
27/05/2013 - ERJ - Vienre - 150cm - 1/30
28/05/2013 - ERJ - Jadessa Warmbloods - 140cm - 1/50
28/05/2013 - ERJ - Jadessa Warmbloods - 150cm - 2/50
28/05/2013 - ERJ - Dark Side Trakehners - 150cm - 3/30
28/05/2013 - ERJ - Kingsvalley - 150cm - 4/30
29/05/2013 - ERJ - Kingsvalley - 150cm - 2/30
29/05/2013 - ERJ - Dark Side Trakehners - 150cm - 4/30
30/05/2013 - ERJ - Kingsvalley - 150cm - 4/30
31/05/2013 - ERJ - Vienre - 150cm - 5/30
31/05/2013 - ERJ - Vienre - 150cm - 4/30
04/06/2013 - ERJ - Marike - 150cm - 5/50
08/06/2013 - ERJ - Vienre - 150cm - 3/30
08/06/2013 - ERJ - Vienre - 150cm - 2/30
10/06/2013 - ERJ - Vienre - 150cm - 5/30
/ 51 sijoitusta

13/09/2013 - KERJ - Strix Stable - CIC3 - 3/28
17/09/2013 - KERJ - Strix Stable - CIC3 - 1/28
22/09/2013 - KERJ - Susiraja - CIC3 - 3/29
23/09/2013 - KERJ - Susiraja - CIC3 - 4/29
24/09/2013 - KERJ - Nuovan Talli - CIC3 - 3/30
28/09/2013 - KERJ - Nuovan Talli - CIC3 - 3/30
29/09/2013 - KERJ - Nuovan Talli - CIC3 - 5/30
30/09/2013 - KERJ - Nuovan Talli - CIC3 - 5/30
30/09/2013 - KERJ - Silence Ponies - CIC2 - 3/30
02/10/2013 - KERJ - Nuovan Talli - CIC3 - 5/30
03/10/2013 - KERJ - Silence Ponies - CIC2 - 1/30
04/10/2013 - KERJ - Strix Stable - CIC3 - 4/21
13/10/2013 - KERJ - Sonic Warmbloods - CIC3 - 4/41
17/10/2013 - KERJ - Silence Ponies - CIC3 - 5/30
18/10/2013 - KERJ - Silence Ponies - CIC3 - 3/30
23/10/2013 - KERJ - Strix Stable - CIC3 - 1/16
24/10/2013 - KERJ - Solo - CIC3 - 2/29
25/10/2013 - KERJ - Strix Stable - CIC3 - 2/16
28/10/2013 - KERJ - Pirunkorpi - CIC2 - 3/21
03/11/2013 - KERJ - Strix Stable - CIC3 - 6/37
08/11/2013 - KERJ - Strix Stable - CIC3 - 3/37
10/11/2013 - KERJ - Strix Stable - CIC3 - 6/37
16/11/2013 - KERJ - Strix Stable - CIC3 - 1/19
20/11/2013 - KERJ - Strix Stable - CIC3 - 2/19
03/12/2013 - KERJ - Satulinna - CIC3 - 2/50
04/12/2013 - KERJ - Satulinna - CIC3 - 4/50
07/12/2013 - KERJ - Suprant - CIC2 - 1/24
08/12/2013 - KERJ - Suprant - CIC2 - 3/24
09/12/2013 - KERJ - Suprant - CIC2 - 2/24
11/12/2013 - KERJ - Suprant - CIC2 - 1/24
11/12/2013 - KERJ - Privas Park - CIC3 - 5/45
12/12/2013 - KERJ - Pirunkorpi - CIC3 - 6/43
13/12/2013 - KERJ - Jadessa Warmbloods - CIC3 - 1/16
18/12/2013 - KERJ - Solo - CIC2 - 5/30
18/12/2013 - KERJ - Privas Park - CIC3 - 4/45
19/12/2013 - KERJ - Bellgrove - CIC3 - 1/53
20/12/2013 - KERJ - Solo - CIC2 - 2/30
21/12/2013 - KERJ - Bellgrove - CIC3 - 4/53
23/12/2013 - KERJ - KK Bailador - CIC3 - 2/43
26/12/2013 - KERJ - Marike - CIC3 - 7/53
26/12/2013 - KERJ - Bellgrove - CIC3 - 5/53
27/12/2013 - KERJ - Bellgrove - CIC3 - 3/53
/ 42 sijoitusta

Jälkeläiset

trak-o. Rock Prinz SWA
s. 01.04.2013 -- e. Rococo Rock -- om. VRL-02198

trak-o. Trze Cassino
s. 19.05.2013 -- e. Carmel -- om. VRL-09387

trak-t. Rhea HRW (ERJ-II, KERJ-I)
s. 29.10.2013 -- e. Renaissance -- om. VRL-00727

trak-t. Escorant Beliebt
s. 01.04.2015 -- e. Bellwyvern -- om. VRL-00033

trak-t. Valentia SWA
s. 01.02.2016 -- e. Valetta -- om. VRL-00884

trak-o. Raynor v. Helmwald
s. 31.07.2017 -- e. Rosenduft -- om. VRL-00884

trak-o. Endless Iron F (VIR MVA Ch, KTK-II)
s. 31.12.2018 -- e. Endless Esquivo -- om. VRL-05826

Päiväkirja

03.02.2014 - Päiväkirja (kirjoittajana omistaja)
Apeironin kanssa olisi tarkoitus tähdätä laatuarvosteluun, joten valmisteluja olisi tehtävä paljon, kun herra on ollut tässä kilpailueläkkeellä jo jokusen tovin. Toki tätä muskelipojua on liikuteltu innokkaasti joka päivä, eikä talliväki ole laittanut ollenkaan pahakseen, vaan lähinnä on jonoa valmiina pojun liikuttamisesta. Itse kuitenkin nappasin pisimmän korren tänään ja päätin itse liikuttaa Apeironin. Menimme kentälle lähinnä verryttely merkeissä, mutta joku oli unohtanut muutamat metrin pystyt radalle, joten pilke silmäkulmassa syttyi nopeasti. Yhteistyö pelasi kuten aina ja ori oli hyvin kuulolla. Muutamaan otteeseen hyppäsimme esteet ja voi sitä riemun tunnetta kun hevonen on innoissaan ja haluaa hypätä yhä uudelleen ja uudelleen. Hypyt sujuivat hyvin puhtaasti, mutta eiväthän esteiden korkeus olleetkaan suuremmasta päästä. Myös hyppääminen ei-niin-suorasta kulmasta onnistuivat oikein loistavasti. Kuitenkaan emme voineet jäädä loputtomaksi ajaksi kentälle, kun toisetkin ihmiset halusivat sen käyttöönsä. Näin ollen loppuverryttelyn jälkeen vein herran talliin syömään, jonka jälkeen se pääsisi tarhaan vielä nauttimaan ulkoilmasta.

05.02.2014 - Päiväkirja (kirjoittajana omistaja)
Apeironin laatuarvosteluvalmius on päässyt hyvin käyntiin, mutta mitä tänään tekisimmekään. Oloni teki mieli uimista, mutta vesi oli niin pahuksen kylmää, etten kyllä itse tarkenisi. Eli menimme tänään suorittamaan maastolenkin, hieman kestävyystreeniä. Apeiron oli tarhassaan jo sen näköinen, että tänään tapahtuisi jotain kivaa. Harjaus sujui helposti ja ori käyttäytyi mallikkaasti, odotellessaan jo lenkkiä. Tallipihalta lähtiessämme ori oli korvat hörössä menosuuntaan ja kaula korkealla tarkkaillen ympärilleen. Ensin kapusimme hieman metsäisiä mäkiä ja suorastaan ryömimme keskellä metsikköä ja pusikkoja. Ilman kypärää hiukseni olisivat varmasti täynnä harottavia oksia. Tämän pienen takapuoli treenin jälkeen pääsimme pitkälle hiekkasuoralle ja kuinka ollakaan Apeiron tiesi heti mitä tultaisiin tekemään. Hyvä kun kerkesin hipaisemaan herran kylkeä, niin laukka oli jo alkanut. Eipä se minua haitannut, vaan annoin herran juosta sydämensä kyllyydestä. Vaikka ori onkin pieni, niin voi sitä vauhdin huumaa. Matka takaisin päin oli yhtä vauhdikasta, mutta kotiinpaluu matkalla teimme väistöjä, jotta ei ihan liian helpolla päästäisi tästä retkestä. Tallissa hevoselle loimi päälle ja itse suihkuun, olimme molemmat täysin hikisiä ja ainakin itse olin uupunut koko matkasta, hevonen sen sijaan näytti vihreää valoa toiselle reissulle.

07.02.2014 - Päiväkirja (kirjoittajana omistaja)
Tänään olisi vuorossa kengitysoperaatio. Sadepäivän jälkeen suuriosa tarhoista oli yllättävän upottavia mutalammikoita, niin ei kauaa mennyt, kun Apeironilta oli kenkä lähtenyt irti. Eikä ori toki ollut ainoa hevonen, jolta kenkä tai muutama oli irronnut. Uskon kengittäjän tykkäävän minusta tämän päivän jälkeen suuresti. Harjailin oria rauhassa karsinassa ja hyvä etten kuullut kehräämistä suorastaan, kun herra nojaili minua kohti löytäessäni kutiavia paikkoja. Onnekseni jalka ei ollut arka tai muutenkaan kavio ei ollut vaurioitunut millään tavalla. Se tästä puuttuisikin, että kavio olisi lähtenyt säröilemään lasin tavoin. Kengittäjä saapui tallille ja oli jo valmiiksi uupuneen näköinen, tietäessään työmääränsä. Ohjasin hänet ensimmäiseksi Apeironin luo ja kuten olin arvellutkin, myös kengittäjä sanoi tämän kestävän vain viitisen minuuttia. Apeiron seisoi käytävällä rauhallisesti, kun kengittäjä vuoli hieman kaviota ja naputti uuden kengän paikalleen. Itse olin tarkkailemassa kengitystä ja olin laittanut tallitytöt mutaisiin tarhoihin metsästämään kenkiä.

08.02.2014 - Päiväkirja (kirjoittajana omistaja)
Eilisen vapaapäivä kengitysoperaation takia ajattelin tänään vain juoksuttaa herraa kentällä. Mikäli herra ei näyttäisi mitään ihmeellisiä epänormaaleja merkkejä, niin tekisin matalan irtohypytyskujankin. Jalkojaan Apeiron ei aristanut ainakaan harjauksen aikana, eikä myöskään taluttaessani sitä kentälle päin. Portin ovi vain kiinni ja herra vapaaksi hieman juoksentelemaan kentälle. Itse ryhdyin rakentamaan kolmen esteen kujaa. Ensimmäinen on 50 cm ristikko, toinen 80 cm pysty ja kolmas 100 cm okseri. Otin oriin kiinni ja juoksutin sitä liinan avulla ympyrällä. Herra työskenteli mielellään ja juoksi hallitusti, mutta pirteänä. Kunhan molemmat suunnat oli käyty ja kaikissa askellajeissa, tuli yksi tallityöntekijöistä avukseni irtohypyttämään herraa. Hypytys sujui mallikkaasti ja korkeuksia nostettiin pikku hiljaa, kunnes ne olivat 100cm, 130cm ja 150cm. Herra vain jaksoi ja jaksoi hypätä, sekä katsoi sen näköisenä, että lisää vain. Päätin kuitenkin, että ei kauheasti viitsisi oria rasittaa, vaikka sillä kapasiteettia ja intoa riittäisikin hyppäämiseen. Pieni juoksutus vielä päätteeksi, etteivät lihakset kipeytyisi.

13.02.2014 - Päiväkirja (kirjoittajana omistaja)
Hetki tässä on mennyt ja oria on kovasti treenattu sekä valmisteltu tulevaa koettelemusta varten. Tänään päätin ottaa itseäni niskasta kiinni ja toteuttaa uintireissun, olen vain sitten smurffina koko päivän, mikäli jäädyn tikuksi. Matka itsessään ei ollut pitkä ja otimme tallityöntekijöiden kanssa muutaman muunkin hevosen reissulle mukaan. Ilman satuloita tallusteltiin pitkin maastoista reittiä. Matka itsessään oli noin viisi kilometriä, eli ihan mukava alkujumppa siinä saatiin. Paikan päällä hevoset olivat suurin piirtein juoksemassa jo veteen, kun minä itse selässä ajattelin, että antakoon mennä. Apeiron suorastaan sukelsi veteen ja minä itse lennän kuin leppäkeihäs suoraan veteen. Ori jäi matalikkoon tuijottamaan minua, kun kömmin ylös. Apulaiset nauroivat katketakseen rannalla. Hekään eivät toki jääneet yhtään sen vähemmän paitsi tilanteesta, kun heidänkin ratsukkonsa ampaisivat veteen. Päivä oli oikein onnistunut ja Apeiron varsinkin nauttii vedestä ja ui oikein tarmokkaasti, ei hän mihinkään rannalle jäänyt paistattelemaan. Matka takaisin kotiin oli hieman viileä, mutta onneksi meillä oli reilusti vaatteita mukana ja pysyimme lämpimänä. Myös hevosille oli mukana viltit. Takaisin paluu matka oli myös hupaisa, kun Apeironin säikähtäessä jotain olematonta, se ampaisi nelistämään ja muut hevoset perässä. Siellä me sitten vain kiljuttiin ja pidettiin kiinni, vaikka kukaan ei tippunut onneksi.