Ciana Palaa edelliselle sivulle

"kulkee paljon eteenpäin ja tammaa saakin pidätellä paljon"

virallinen nimi Ciana
saavutukset ERJ-I
rotu, sukupuoli trakehner, tamma
painote estepainotteinen
väri, säkä tummanruunikko, 170 cm
koulutustaso va B, 150cm
syntynyt 27.01.2007 (ikä)
kasvattaja Capitolium Show Jumping, ITA
rek nro. VH11-021-0192
omistaja Vibaja (VRL-00727), Kingsvalley
(c. Photos by Nico Morgan)

Pedigree

i. Mistnacht
trak, rn, 169cm
ii. Miststern
trak, trn, 171cm
iii. Mistago
iie. Trialta
ie. Hamiltana
trak, rn, 167cm
iei. Hamilton xx
iee. Berryshot
e. Diana XI
trak, trn, 165cm
ei. Rubin
trak, rt, 168cm
eii. Baltimore
eie. Rubina
ee. Diana X
trak, rn, 165cm
eei. Classico
eee. Diana IX

Cianan suvussa yhdistyvät hyväliikkeiset hevoset, joilta löytyy myös paljon hyppykapasiteettia. Lisäksi monet kyseessä olevasta suvusta tulevat hevoset ovat luonteeltaan sisukkaita ja hieman tulisiakin, mutta silti ennen kaikkea ystävällisiä - ihanteellisia kilpahevosia siis.

Cianan isä Mistnacht oli upea ruunikko trakehnerori, joka kilpaili Grand Prix -esteradoilla monta vuotta. Luonteeltaan hyvin eteenpäinpyrkivä, hyvällä tyylillä hyppäävä ori oli muinoin varsin sähäkkä pakkaus. Ori lopetti kilpailemisen ollessaan vielä hyvässä kunnossa neljäntoista vuoden iässä. Se lähti radoilta, kun oli vielä hyvässä valossa kasvattajien silmiin ja saikin eläkevuosinaan useita tammoja. Ori teki hyvää työtä jalostuspuolella jättäen useita 130-140cm -tason mestarihyppääjiä ja myös monia 150- ja 160cm-radoilla kilpailevia hevosia. Ciana lukeutuu Mistnachtin viimeisiin jälkeläisiin.

Miststern ei ollut ehkä niin nimekäs kilpahevonen kuin orivarsansa Mistnacht. Jalostuspuolella Miststern sen sijaan tunnettiin uskomattomana periyttäjänä. Kantakirjassa ykköspalkinnolle päässyt ori on poikkeuksetta saanut ruunikoita jälkeläisiä, joiden rakenteessa ei valittamista ole; päinvastoin useampi sen jälkeläisistä on päätynyt kantakirjaan. Miststern itse kilpaili esteratsastuksessa saavuttamatta silti sen kummempia mitaleja. Luonteeltaan se oli hyvin ystävällinen, eikä aina radoilla syttynyt niin kovin kuin olisi voinut toivoa. Miststern menehtyi vanhuuteen 26 vuoden ikäisenä kasvattajansa kotona ja haudattiin syntymäpaikkansa tiluksille.

Mistago kilpaili aikanaan 150 cm-tasolla saakka, eikä radoilla ori jäänyt huomaamatta sen ilmestyttyä paikalle. Tämä suurilinjainen musta ori toimi radalla ihailtavalla yhteistyöllä ratsastajansa Mike Verronan kanssa. He olivat parhaimmistoa kansallisella tasolla ja menestyksen myötä myös jalostuspuolella alkoi puhuminen. Kookas rakenne ei estänyt tammojen tuloa, vaan parhaimmat jälkeläiset saatiin sopusuhtaisten tammojen kanssa ja useimmat jälkeläiset ovatkin kilpailleet aina Grand Prix tasolla saakka.

Ruunikko Trialta on yksi niistä kevytrakenteisista tammoista, jotka vierailivat Mistagon luona. Trialta itsessään ei ollut mikään ruusukehai, mutta pärjäsi kohtuudella 130 cm tasolla. Kuvan kaunis tamma oli luonteeltaan rehti työskentelijä ja lempeä ihmisiä kohtaan. Tammaa ratsastivat lähinnä nuoret ratsastajat ja sen luonne sopi muutenkin aloitteleville. Esteen yli mentiin rohkeana, vaikka ratsastaja olisikin hieman epäröinyt. Kaikkiaan Trialtalta jäi jälkeen neljä jälkeläistä, joista useimmat pärjänneet hyvin esteillä tai niistä on tullut hyviä periyttäjiä.

Hamiltana kilpaili ja menestyi maailmanlaajuisesti esteratsastuksessa. Hamiltanan alaa olivat Grand Prix-luokat ja se olikin erittäin rohkea hevonen, joka ympäristötekijöistä välittämättä paineli radat täysillä luottaen ratsastajaan lähes sokeasti. Nämä piirteet tekivätkin tammasta hyvin menestyneen ja mainetta niittäneen kilpahevosen. Jälkeläisiä Hamiltanalle ei juuri aktiivisen kilpauran ohella ehditty teettää ja lopulta luku jäi kahteen. Sen orijälkeläinen Mistnacht on kuitenkin vahva periyttäjä, eikä Hamiltanan nimi ole ainakaan hetkeen häipymässä sukuhaaroista.

Täysiverinen Hamilton oli yksi kuumista nimistä elinaikanaan. Se saavutti useita voittoja urallaan, joista maineikkain oli MM-kilpailujen toinen sija. Tämä tummanruunikko ori oli radalla kuin yhtä ratsastajansa kanssa, reagoiden jokaiseen pieneenkin pyyntöön. Se oli erittäin rohkea hyppääjä, joka selkeästi nautti radalla ja havitteli voittoa. Hamiltonilla keskityttiin enemmänkin kilpailemiseen ja vasta eläkevuosinaan se oli tammoille vapaana. Kahdeksankymmenen jälkeläisen johdossa oriin nimi tuskin häviää pitkään aikaa, varsinkaan kun sen jälkeläiset ovat menestyneet hyvin GP tasolla.

Berryshot oli aikanaan varsin menestynyt kenttäratsu, joka kasvattajansa johdolla kilpaili kansainvälisellä tasolla. Tamma sijoittui useita kertoja ja rataesteet olivatkin neidon vahvuus. Ruunikko neito ylsi helposti 140 cm tasolle esteillä, mutta loukkaannuttuaan sen ura jäi lyhyeen. Maastoesteradalla tapahtunut paha kaatuminen sai tamma eläinlääkäriltä kilpailukiellon. Berryshot osoittautui kuitenkin loistavaksi emäksi, sekä periyttäjäksi kentässä. Sen kuudesta jälkeläisestä neljä ovat niittäneet menestystä kentässä ja kaksi muuta sen sijaan esteillä.

Cianan emällä Diana XI:llä on takanaan upea emälinja, joka kulkee lähes 10 polven päähän Diana xx -nimiseen täysiveritammaan. Dianan sukulinja on tunnettu eleganttien hevosten jättäjänä. Diana XI kilpaili emänsä tavoin vaativaa kouluratsastusta ja sen ohella joitakin 120cm- ja 130cm-tason esteratoja. Tamma menestyi hyvin molemmissa lajeissa, jonka vuoksi tamma kilpaili myös satunnaisesti kentässä. Diana viettää rauhallisesti eläkepäiviään siitostammana ja on periyttänyt jälkeläisilleen myös luonnettaan. Hyvin keskittynyt ja ihmiseen luottava tekee myös Dianasta halutun emätamman. Ciana on Diana XI:n ensimmäinen jälkeläinen.

Rubin loisti kilpa-aikanaan kouluratsastuksessa vaativalla tasolla. Orilla ei juuri ollut rahkeita sen tasokkaampiin luokkiin, mutta oli aikansa tähti vaativilla radoilla niittäen menestystä ja kunniaa, maineesta puhumattakaan. Rubinin kilpaura oli maailmanlaajuinen ja se ehti reissata paljon, ennen kuin asettui nykyiselle kotitallilleen vanhuuden päiviä viettämään. Oriilla itsellään ei riittänyt kilpailuvietti esteille, vaikka sen suvusta löytyy muutamia kovia nimiä Grand Prix-tasolla. Jotkut sen jälkeläiset ovat kuitenkin perineet siltä hyviä kenttäratsun uraa silmällä pitäen ominaisuuksia. Diana on yksi sen harvoista tammajälkeläisistä.

Baltimoren sukulinja polveutuu lähinnä kovan luokan kouluhevosista, jotka kuitenkin periyttävät myös kenttäratsulle ominaisia piirteitä. Baltimore itsessään oli Int-tason ratsu, joka ei kuitenkaan menestynyt kärkisijoille saakka. Tasainen sijoittuminen ja hyvät prosentit antoivat oriille menestystä kasvatuspiireissä, puhumattakaan sen suvusta. Viidestäkymmenestä tammasta nelisenkymmentä synnytti terveen varsan ja useimmat näistä jälkeläisistä ovatkin menestyneet vaativan tason kouluradoilla.

Rubinin emä Rubina oli yksi näistä nimekkäistä Grand Prix -tason esteratsuista. Rautias tamma osallistui moniin suuriin kilpailuihin ja sen voittama kokonaisrahasummakaan ei ollut kovin pieni. Rubinalla riitti intoa ja puhkua, sekä äärimmäistä luottamusta omistajaansa kohtaan. Yhden ihmisen hevosena kukaan muu ei sillä pystynyt samoihin suorituksiin kilpailuissa ja omistajansa loukkaantumisen vuoksi tammakin jäi eläkkeelle kuudentoista ikäisenä. Rubina oli myös haluttu emätamma ja kyselyitä riitti. Pahaksi onneksi seitsemästä astutuksesta vain kolme varsaa jäi henkiin.

Diana X on arvostettu siitostamma. Tästä hevosesta erikoisen tekee sen harvinainen, mutta hyvin kiitetty ja paljon arvostettu emälinja. Diana itse oli upea ilmestys sekä rakenteeltaan että leppoisalta luonteeltaan. Tamma oli myös ratsuna varsin monipuolinen, sillä se menestyi sekä vaativissa koululuokissa että esteillä metrin molemmin puolin. Tammalle ehti kertyä kuusi jälkeläistä, joista useimmat ovat hyvin emänsä kaltaisia.

Classico oli varsin monipuolinen ratsu, joka nähtiin niin kenttäpuolella kuin yksittäisenä koulussa ja esteillä. Parhaiten se menestyi koulupuolella vaativalla tasolla, kun vauhtia ei aina esteillä irronnut tarpeeksi. Hyppytyyli oli kuitenkin varsin ilmava ja jalat se keräsi alleen hienosti. Luonteeltaan se oli hieman hapan ja näykkiminen olikin yleinen pahe herralla. Monipuolisuus tavoitti kuitenkin oman tammakantansa ja Classicon kolmestakymmenestä jälkeläisestä useimmat ovat menestyneet kenttäpuolella erinomaisesti.

Diana IX oli persoonallinen kenttäratsu ja emälinjansa tavoin, myös rakenteellisesti oikea ruusu. Pitkälinjainen, mutta sopusuhtainen tamma kilpaili vaativalla tasolla koulussa ja esteillä se ylitti helposti 130cm radan. Yhteistyöhaluinen neito oli syntymästään saakka kasvattajallaan, joka myös kilpaili itse tammalla ja piti sitä tärkeimpänä kasvattinaan. Vaikka mitään sen suurempaa menestystä Diana ei saavuttanut, sen emälinja oli niin haluttua, että myös tamman kuudesta jälkeläisestä maksettiin sievoisia summia. (c. cery & vibaja)

Offspring


 trakehner tamma  Ciancia SWA  s. 03.08.2007  100 sijoitusta  i. Gordian II  om. CC
 trakehner ori  Labrum SWA  s. 16.12.2012  58 sijoitusta  i. Labyrith  om. Kingsvalley
 trakehner ori  Maedan SWA  s. 22.01.2013    i. Maecenas  om. neon
 trakehner ori  Celsstad SWA  s. 15.03.2013  55 sijoitusta  i. Willemstad  om. Kida

Description / Photos

Ciana tuli Kingsvalleyn yhteistyötallilta Italiasta meille 2-vuotiaana. Tamma oli poikkeuksellisen raaka ja kouluttamaton, mutta oppi nopeasti talon tavoille ja toimii jo nyt kolmivuotiaana upeasti ratsuna.

Hoitaessa Ciana seurailee mielellään hoitajan tekemisiä ja tallipihan tapahtumia muutenkin. Tamma on melkoisen sosiaalinen kaveri ja rakastaa olla huomion keskipisteenä. Cianalla ei myöskään ole mitään rapsutuksia tai hierontaa vastaan - päinvastoin! Tämän takia tamma myös nauttii pitkistä harjauskerroista, sukiminen varsinkin on jotakin niin mahtavaa, sen näkee helposti kun turpa menee rullalle suorastaan. Varusteiden laitossa ei ole ongelmia. Toisten hevosten kanssa Ciana tykkää pomottaa, se etsii parhaat syömäapajat itselleen, eikä varmasti päästä muita lähelleen. Lenkille lähtiessä, neito kyllä nauttii muiden hevosten seurasta paremmin kuin yksin olemisesta.

Ratsastettaessa Ciana kulkee paljon eteenpäin ja tammaa saakin pidätellä paljon. Etenkin esteillä se kuumuu hirveästi ja ottaa useimmiten lentävän lähdön ratsastajan suunnatessa neidin esteelle. Pienet puolipidätteet eivät tepsi siinä vaiheessa, mutta liian voimakas ote suusta ei myöskään ole suositeltavaa. Mikäli jää vetämään suusta, tamma ottaa kuolaimista kiinni ja painaa kahta kauheampaa vauhtia ja helposti ryöstää. Hypätessään tamma kerää jalkansa hyvin alleen, eikä ainakaan pudotuksia tapahdu jalkojen takia. Lähestyminen esteelle on tärkein, koska vauhtia riittää ja liian lähelle tai kauas jäänyt hyppy menee aivan varmasti pieleen. Ciana on osaava myös kouluhevosena ja sillä on varsin hyvät liikkeet. Cianaa onkin pyritty kouluttamaan pitkälle myös kouluratsuna juuri sen komeiden liikkeiden vuoksi.

Competition results

ERJ-I - palkittu toukokuussa 2013 (9 + 52 + 21 + 15 + 10 = 107p)

29/06/2007 - ERJ - Kingsvalley - 70cm - 3/13
02/07/2007 - ERJ - Haylie Ponies - 80cm - 2/60
02/07/2007 - ERJ - Haylie Ponies - 90cm - 5/65
17/07/2007 - ERJ - Bretagne - 120cm - 6/40
20/07/2007 - ERJ Cup - 80cm - 9/117
24/07/2007 - ERJ - FSRa - 70-90cm - 4/96
26/07/2007 - ERJ - Axim Center - 60cm - 1/40
05/08/2007 - ERJ - Gelembre Sporthorses - 60cm - 3/95
08/08/2007 - ERJ - Wonkuva - 70cm - 4/34
18/08/2007 - ERJ - Haylie - 60cm - 3/117
31/08/2007 - ERJ - ST Gamette - 80cm - 5/41
25/07/2008 - ERJ - Unafraid - 150cm - 4/25
20/07/2008 - ERJ - Satulinna - 130cm - 7/214
21/07/2008 - ERJ - Silfran - 150cm - 3/74
21/07/2008 - ERJ - Kaurisrannan Ratsastajat - 150cm - 1/45
22/07/2008 - ERJ - Silfran - 140cm - 2/75
23/07/2008 - ERJ - Kingsvalley - 130cm - 2/37
23/07/2008 - ERJ - Kingsvalley - 140cm - 2/60
05/08/2008 - ERJ - Elegant Warmbloods - 140cm - 3/28
04/01/2011 - ERJ - Dark Side Trakehners - 150cm - 5/30
29/05/2011 - ERJ - Dark Side Trakehners - 150cm - 3/30
30/05/2011 - ERJ - Dark Side Trakehners - 150cm - 1/30
03/06/2011 - ERJ - Dark Side Trakehners - 150cm - 4/30
30/11/2011 - ERJ Cup - Dark Side Trakehners - 150cm - 6/103
19/03/2012 - ERJ - Pyrr Warmbloods - 150cm - 2/100
24/03/2012 - ERJ - Pyrr Warmbloods - 150cm - 4/100
20/04/2012 - ERJ - Dark Side Trakehners - 150cm - 1/50
28/04/2012 - ERJ - Dark Side Trakehners - 150cm - 5/30
28/04/2012 - ERJ - Dark Side Trakehners - 150cm - 4/30
02/05/2012 - ERJ - Dark Side Trakehners - 150cm - 3/30
03/05/2012 - ERJ - Dark Side Trakehners - 150cm - 1/30
13/05/2012 - ERJ - Dark Side Trakehners - 150cm - 2/30
15/05/2012 - ERJ - Dark Side Trakehners - 150cm - 5/30
16/05/2012 - ERJ - Dark Side Trakehners - 150cm - 5/30
17/05/2012 - ERJ - Dark Side Trakehners - 150cm - 1/30
19/05/2012 - ERJ - Dark Side Trakehners - 150cm - 3/30
28/05/2012 - ERJ - Dark Side Trakehners - 150cm - 3/30
29/05/2012 - ERJ - Dark Side Trakehners - 150cm - 2/30
30/05/2012 - ERJ - Dark Side Trakehners - 150cm - 4/30
05/07/2012 - ERJ - Satulinna - 150cm - 3/30
07/07/2012 - ERJ - Dark Side Trakehners - 150cm - 4/30
08/07/2012 - ERJ - Dark Side Trakehners - 150cm - 3/30
08/07/2012 - ERJ - Kiejo Sporthorses - 150cm - 6/50
13/07/2012 - ERJ - Cirion Stud - 150cm - 3/30
19/07/2012 - ERJ - Dark Side Trakehners - 150cm - 1/30
20/07/2012 - ERJ - Hex Sporthorses - 150cm - 2/60
22/07/2012 - ERJ - Hex Sporthorses - 150cm - 1/60
24/07/2012 - ERJ - Praya Sporthorses - 150cm - 5/60
27/07/2012 - ERJ - Ravenhook Stables - 150cm - 1/30
27/07/2012 - ERJ - Praya Sporthorses - 150cm - 1/60
29/07/2012 - ERJ - Praya Sporthorses - 150cm - 2/60
29/07/2012 - ERJ - Ravenhook Stables - 150cm - 5/30
05/08/2012 - ERJ - Wiesehain - 150cm - 2/30
06/08/2012 - ERJ - Dark Side Trakehners - 150cm - 4/30
09/08/2012 - ERJ - Escorant Trakehners - 150cm - 5/30
10/08/2012 - ERJ - Escorant Trakehners - 150cm - 3/30
11/08/2012 - ERJ - Escorant Trakehners - 150cm - 3/30
/57 sijoitusta

Training

01.05.2013
Cianan ei pitänyt edes osallistua laatuarvosteluun vielä vähään aikaan, mutta pienen mietinnän jälkeen ajattelin, että tästä saadaan vielä ruusunen! Ciana on jo vanha, mutta täynnä elämää oleva tamma, joka kaipaisi hieman treeniä lisää. Aloittaisimme tänään ihan uintitreenillä ystäväni Charlotte Virckan luona. Hän omistaa sisätilallisen uintihallin hevosille ja lupasi auttaa minua vanhan mamman kuntoutuksessa. Ciana käveli traileriin rauhallisesti, kun huomasi heinän odottavan etuosassa. Matka sujui rauhallisesti mamman herkutellessa. Sisätiloissa oli pitkä vesikäytävä, jota aiomme käyttää tunnin ajan. Ciana nautti vedestä ja oli aluksi sitä mieltä, että vedessä on kiva leikkiä. Leikki loppui kuitenkin lyhyeen kun lähdettiin uimaan, eli työskentelemään. Tamma ei selkeästi laittanut pahakseen työskentelyä, vaan toimi hyvin yhteistyöhaluisesti koko ajan. Lopulta loimi päälle ja takaisin kotiin nukkumaan, rankka päivä oli takana päin ja uusi koitos olisi huomenna.

02.05.2013
Eilen oli uintitreeniä ja tamma vaikutti hieman uupuneelta vieläkin tänään, joten pelkkä talutusreissu tekisi hyvää. Otimme kaveriksi Antelopen, toisen vanhan mamman. Antelopella ratsastin ilman satulaa ja Ciana sai tulla käsihevosena perässä. Tammat nauttivat selkeästi olostaan rauhallisella metsätiellä. Muutama pahamainen lintu hyppäsi puskista, mutta muuten lenkki sujui varsin mallikkaasti. Pysähdyin reilu tunnin kävelymatkan jälkeen juottamaan mammoja puron varteen. En kyllä ideoinut sillä hetkellä mitään, koska takaisin selkään pääsy oli vähän hukassa. Varsinkin kun Antelopelta löytyy myös korkeutta sen 170cm. Onnekseni löysin hieman korkeamman kiven lohkareen, josta pääsin hyvin takaisin selkään. Ciana vain katsoi vierestä ja pysyi hyvin narun päässä. Se tästä olisikin puuttunut, että Ciana olisi jotain säikähtänyt ja olisin lentänyt mukavalla ilmahypyllä maahan. No loppu hyvin, kaikki hyvin, tallipihaan pääsimme ehjinä. Antelopen annoin hoitajalle ja Cianan harjasin ja paijasin itse lopuksi.

03.05.2013
Tänään olisi vuorossa hieman esteitä, lähinnä pientä lämmittelyä reilu metrin korkeudessa. Kasasin kentälle pienen ristikon, pari metrin korkuista pystyä, 120cm sarjan ja pari okseriakin sinne 110cm korkeuteen. Verryttelimme jonkin aikaa Cianan kanssa, jonka jälkeen suoritimme rauhassa ristikkoa ja pystyjä. Tamma toimi yhteistyöllä, mutta samalla innokkaasti. Selkeästi tämä muori ei ole vanhentunut päivääkään. Siirryimme suorittamaan loppujakin esteitä ja Ciana innostui kunnolla. Pienet pidätteet ja vakaa istunta saivat sen hieman rauhoittumaan, kun yritin kovasti laskea laukka askeleita ja saada vielä Ciana kunnolla tuntumalle. Yksi kieltäytyminen tuli liiallisen innokkuuden takia, sekä oman huolimattomuuden takia. Loppu rupesi kuitenkin sujumaan paremmin ja hypyt olivat oikein ilmavia. Pienellä treenillä saataisiin Ciana oikein hyvään kuntoon.

04.05.2013
Eilen oli oikein mukava virkistys ja Cianakin heräsi, sekä selkeästi innostui kunnolla. Tänään olisi vuorossa vähän vesiesteitä ja juoksemista, eli siis ajan kanssa ratsastamista. Rata oli tehty jo meille valmiiksi, kun muutenkin tämän päivän aikataulu oli melko tiukka minulla. Verrytellessä Ciana oli erilainen kuin eilen, hyvin eloisa ja valmiina toimintaan. Harjoittelimme ensin pienillä esteillä, jotta tuntuma säilyisi. Ciana toimi ihanteellisesti ja kuunteli herkeämättä, joten olisimme siis valmiita. Esteet sujuivat hyvin ja korkeus olikin kasvanut jo sinne 150cm tasolle saakka. Vesiesteelle tullessamme Ciana selkeästi yllättyi, vaikka yritin saada hypyn pitkäksi, jäi se silti kovin vajaaksi. Toisella kertaa vaihde hieman isommalle ja vauhdin kasvaessa hyppykin sujui. Tänään oli muutenkin loistava treeni päivä, askelten laskeminen sujui harmoniassa tamman ajatusten kanssa ja ellei yhtä pudotusta lasketa, päivä oli erinomainen. Sekin pudotus oli hieman turhan lähelle tulleen lähestymisen takia, kun ei siitä kerinnyt tammaa enää kääntämäänkään.

05.05.2013
Ehkäpä pieni vapaapäivä olisi ansaittua tänään, kun viikko on muutenkin ollut kovin aktiivista. Cianalle tulisi tänään hieroja käymään ja sitä ennen se saisi hieman aikaa kävellä kävelytyskoneessa. Putsasin neidon karsinan ihan omin kätösineni ja samalla myös vesiastian, joka oli täynnä kauraa. Mamma kun ei osaa syödä siististi, vieläkään siis vanhassa iässä. Hain Cianan sisälle ja harjasin sen perusteellisesti, puunasin viimeisen päälle ja jouhetkin selvitin. Hännän kanssa oli kyllä pientä kapinaa, mutta selvitysainetta pari suihkausta ja se siitä kapinasta. Tamma kiilsi viimeistä karvaa myöten, kun itse taas olin sen näköinen, etten olisi käynyt suihkussa viikkoon. Hieroja saapui paikalle ja naurahti minulle, kun olin niin räsyisen näköinen. Katsoessaan tammaa, hän kyllä ymmärsi minun puunanneen sen hiellä ja verellä. Ciana nautti olostaan kuin viimeistä päivää alahuuli lerpallaan. Hierojakin mainitsi tamman olevan hyvässä kunnossa ikäisekseen, eikä sen suurempia kipeämpiä paikkoja löytynyt. Itseäni kirpaisi maksun määrä, mutta mitä vain hevosten eteen.

06.05.2013
Treeniä tehty, hieronta hoidettu, nyt olisi sitten kengityksen aika ja hieman juoksemista pelloilla. Olin ajatellut, että kun uudet kengät saadaan, voidaan hyvin mennä metsään ottamaan pieniä spurtteja. Kengittäjä saapui jo aamuvarhain hoitamaan tusinan hevosiani, joista Ciana olisi ensimmäinen. Tamma seisoi rauhallisesti käytävällä, hörisi hieman tuttavallisesti ja kengittäjä sitten antoikin makupalan. Ei ihme, että nämä kaksi tulevat niin hyvin toimeen. No ei Ciana siitä niin paljoa lihoa, että pitäisi pelätä, mainitsin kengittäjälle. Siinä ei kauaa nokka tuhissut, kun kengät olivat paikallaan ja pääsisin puunaamaan Cianan taas tänään. Lähdimme reippaasti lenkille, kun selkeästi intoa pursuava mamma olisi valmiina kaikkeen. Kävelimme ja ravailimme rauhallisesti, kunnes tuli oikein mukavan näköinen laukkasuora vastaan. Päästin tamman menemään omaa vauhtiaan ja alussa mentiinkin suhteellisen rauhallisesti, kunnes Ciana ampaisi oikein kunnolla. Siinä jos kypärä ei olisi kiinni, se olisi lentänyt kauan sitten jo matkasta pois. Takaisin tultiinkin hieman rauhallisemmin ja pieni hiki ehti molemmille tulla. Itsellä kyllä varmaan taisi enemmänkin kylmä hiki virrata pienestä pelosta, kun vain koitin pysyä tamman kyydissä.

Tämä on virtuaalitalli! | This is a sim-game stable!
Tämä on virtuaalihevonen! | This is a sim-game horse!
© Ulkoasu NM. | © Kuvat Jim Nix & Thomas Fisher