Sphyrnidae


(c. Photos by www.stfphotoagency.com)

virallinen nimi Sphyrnidae saavutukset -
rotu, sukupuoli trakehner, tamma painote estepainotteinen
väri, säkä ruunikko, 166 cm koulutustaso va B, 160cm
syntynyt 01.07.2012 (ikä) kasvattaja Sophia Underhill
rek nro. omistaja Kingsvalley - VRL-00727

Sphyrnidae on varsin mielenkiintoinen tamma, jossa on kaiken kaikkiaan 50% täyttä verta. Ei erityisen kovapäinen, mutta vaatii oikeat käsittelytavat toimiakseen potentiaalinsa mukaan. Ei suostu välttämättä kunnolliseen yhteistyöhön, ellei ihminen osoita olevansa tamman arvoinen. Yleisesti katsoo muita hieman korkeammalta, eli neiti luonteeltaan. Omaa kuitenkin valtavaa kapasiteettia esteillä.

Käsittelyssä ollaan hieman koppavia ja katsellaan ihmisten puuhia korkealta. Karsinassa saadaan parhaiten hoitaminen sujumaan, koska käytävällä se vain potkii sivuseiniä, kun häiriöntekijöitä on liikaa ympärillä. Muiden hevosten kanssa ei oikein tulla toimeen, mikäli ne haastavat riitaa, koska kyllä täältä suunnalta tulee takajaloista ja kovaa tarvittaessa. Harjaus sujuu moitteettomasti, kunhan sinulla on nopea työskentelyaika ja et ota tamman karvapintaa liian karkealla harjalla. Vettä Nida välttelee, jos vain pystyy, eli ei tarvitse kurapäivänä pelätä tamman olevan yksi mutahirviöistä.

Tamma toimii ratsastaessa omatahtoisesti, ellei ratsastaja ota ohjia käsiinsä. Nida mielellään luistaa työnteosta tai voi muuten vain pelleillä ja esittää kovasti työnarkomaania. Päättävän ratsastajan kanssa yhteistyö toimii ja varsinkin esteradalla se tulee selkeästi esille. Sileällä tammalle täytyy keksiä tekemistä kokoajan, eikä se jaksa kauaa päntätä samoja liikkeitä. Kunhan työskentely on monipuolista ja antoisaa, jaksaa Nidakin työskennellä kunnolla ja silloin se myös käyttää takapäätään hyvin. Askellajit tulevat selkeämmin esille, jolloin niistä myös irtoaakin jotain. Esteillä riittää kapasiteettia myös vauhdin suhteen. Kovaa ja korkealta, mutta silti kuunnellen ratsastajaa. Nida on hyvin sulavalinjainen ja saakin kiittää siitä täysiverisiä suvussaan. Tamma hyppää puhtaasti, eikä vältä erikoisesteitäkään.


Pedigree

i. Windermere
trak, trn, 169cm
ii. Alexander Poem
trak, prn, 170cm
iii. Dead Poet xx
iie. Akwamaryna
ie. Wild Velvet xx
xx, rt, 165cm
iei. Raw Deal xx
iee. Wild Indigo xx
e. Siena
trak, m, 165cm
ei. Jasper
trak, mrn, 168cm
eii. Zurracapote
eie. Jack's Mannequin
ee. Sionia
trak, rn, 162cm
eei. Rackley xx
eee. Sermoneta

Isä Windermere on luonteeltaan utelias ja reipas ori, joka hyppää hyvin, mutta tarvitsee ratsastajan, joka pysyy koko ajan mukana eikä anna sen säätää omiaan. Terävä ja herkkä tapaus, joka ei turhasta lepertelystä juuri välitä, mutta joka kyllä antaa hoitaa kaikki perushoitotoimenpiteet kuten harjauksen ja kengityksen. Hevosen omistaja osti orin kaksivuotiaana suoraan kasvattajalta, ja on kouluttanut sen kokonaan itse. Vaikka ori ei mikään hellyydenkipeä tapaus olekaan, kestää se omistajaltaan paljon enemmän kuin muilta ihmisiltä. Ori tulee hyvästä suvusta, josta löytyy ihan kiitettävästi täysiveristä, mikä taas näkyy aina välillä hevosen käytöksessä turhana kiihtymisenä ja kuumumisena. Varsinkin esteillä, jos kentällä on muita hevosia. Ilmavaliikkeinen ori, jonka askellajeja on mukava katsella. Kaunisrakenteinen ori on tummanruunikko ja korkeudeltaan 169cm, ja se on siirtynyt kilpailueläkkeelle ja painottuu nyt kokonaan jalostuskäyttöön.

Isänisä Alexander Poem oli kaunisrakenteinen ja hyväliikkeinen tapaus, joka hyppäsi varmasti ja työskenteli muutenkin useimmiten hyvin rehellisesti. Omistajansa ainoana kilpahevosena pääsi se kiertämään maapalloa hyvinkin laajasti ja kilpailemaan korkeilla tasoilla hyvin arvostetuissa kilpailuissa. Kapasiteettia hyväsukuiselta orilta löytyi valtavasti, ja johtuen täysiverisen verestä oli se hyvin vikkeläkinttuinen otus, mitä ankarasti hyödynnettiinkin. Ori oli hyväluontoinen tallissa, ja se viihtyi hyvin muiden hevosten kanssa. Väriltään ori oli punaruunikko ja säkäkorkeudeltaan se oli 170cm. Pitkän kilpailu-uransa päätteeksi ori siirrettiin jalostukseen, ja sillä onkin useita jälkeläisiä niin kotimaassaan kuin ulkomailla.

Isänisänisä Dead Poet xx oli hurmaava ruunikko täysiverinen ori, joka myös ulkonäöllisesti keräsi itselleen katseita. Ihan perinteikäs täysiverinen se ei ollut, vaan edusti enemmän ratsutyyppiä. Pitkä jalkainen hurmuri kilpaili 140 cm kansallisella tasolla hyvällä menestyksellä. Ori saa varmasti kiittää rakennettaan, että sai niin usein tammavieraita itselleen. Vaikka herra ei kylläkään luomuna astunut, mutta pääsi kyllä usein tammojen lähelle. Poet kuoli 27 vuoden iässä.

Isänisänemä Akwamaryna oli varsin sulavalinjainen neitokainen ja hyvin energinen myös. Tamma suorastaan lensi kilpailuradoilla ja kääntyi vaikka kolikon päällä. Pirteä ja energinen neito oli mitä hienoin esteratsu 150 cm tasolla. Myös luonne sillä oli miellyttämisenhaluinen, joten mitä enempää olisi hevoselta voinut toivoa. Omistaja ei halunnut pilata neitoa, joten sen kilpailu-ura lopetettiin neidon ollessa 15 vuotias ja se siirtyi jalostuskäyttöön. Tällöin nimi jäi elämään ja varsat myytiin hyvään hintaan.

Isänemä Wild Velvet xx oli kaunis täysiverinen tamma, joka hyppäsi rotuunsa nähden isoja esteitä. Tamma oli hiukan äkkipikainen ja kipakka, mutta tutun ihmisen kanssa ja määrätietoisella käsittelyllä kuoriutui siitä oikein mukava ja osaava hevonen. Tallissa ehkä vähän hapan tamma, joka kuitenkin omisti kauniit askeleet ja hyppäsi vaadittaessa tarkasti ja korkealta. Sen sijaan jos ratsastaja ei osannut pyytää loppuun asti ei tammakaan totellut, vaan löi herkästi jarrut pohjaan ennen estettä. Korkeudeltaan 165-senttinen rautias tamma tuli hyvästä suvusta, ja sitä käytettiin suhteellisen ahkerasti jalostukseen, eikä se paljoa kilpailemaan ehtinyt. Kilpailutulokset sillä kuitenkin olivat enimmäkseen hyviä.

Isänemänisä Raw Deal xx oli enemmän hapan kuin jälkeläisensä. Ori ei koskaan maan tasalla luottanut ihmisiin niin suuresti, kuin mitä ratsastaessa. Kyllä ori sieti ihmisiä, mutta oli varmasti sen oloinen, että jostain suunnasta tulee jalkaa. Esteillä oltiin hyvin energisiä ja taidokkaita, mutta osattiin myös laittaa jarrut pohjaan ja heitellä välillä ratsastajaa. Ehkäpä luonteen vuoksi oriin vieraina olivat yleensä melko leppoisaluonteiset tammat.

Isänemänemä Wild Indigo xx oli melko rauhallinen tapaus täysiveriseksi. Tamma nautti rauhallisuudesta ja ihmisen huomiosta suuresti. Kilparadalla se sai itseensä eloa, mutta ei siltikään kapasiteetti yltänyt 130 cm korkeammalle. Hyviä kilpailutuloksia tuli, mutta tamma toimi suuremman osan elinajastaan siitostammana ja useimmat sen kymmenestä jälkeläisestä ovat kilpailleet kansallisella tasolla.

Emä Siena on ehkä aavistuksen hienohelmainen tapaus, joka ei paljoa harjaamisesta pidä ja treenausta häiritsevät ratsastajan vääränsävyiset ratsastushousut. Karsinassa tamma on suhteellisen herkkä luimimaan ja jopa näykkimään, mutta ratsuna tamma on luonteensa puolesta täysin sopiva esteratsu - se on periksi antamaton, nopea ja ketterä, eikä se stressaa uusia paikkoja. Tamma tulee laadukkaasta estesuvusta, ja kiihkeähköstä luonteestaan huolimatta on se edelleen haluttua tavaraa trakehner -jalostuksessa. Ikävä kyllä tamman omistaja tahtoo pitää markkinat pienenä, ja tamma on varsonut vain kaksi varsaa, eikä omistaja enempää aio sillä teettää. Sen sijaan kaunisaskelinen ja kuin esteille luotu tamma saa keskittyä edelleen kilpailemiseen ja omassa laumassaan laitumella käyskentelyyn. Kiiltävänmusta tamma on korkeudeltaan 165cm.

Emänisä Jasper oli kovaluontoinen ori, joka ei oikein koskaan saanut kilpauraansa alkuun, johtuen varmaan osittain siitä, että ensimmäisissä kilpailuissaan se kielsi ulos radalta ja toisissa ratsastaja ei suostunut ratsastamaan rataa orin yrittäessä käydä toisen hevosen kimppuun jo matkalla radalle. Vaikka ori onkin ikävä luonteeltaan, hyppää se halutessaan kuin kenguru, ja niissä kilpailuissa joissa sijoituttiin, oli se poikkeuksetta ensimmäinen. Hyvästä suvusta tuleva mustanruunikko ori oli 168cm korkea ja kaikesta huolimatta omistajansa kruununjalokivi. Ori ei mitenkään erityisen suosittu jalostuksessa ollut, mutta muutama jälkeläinen sillä on. Onneksi yksikään orin jälkeläisistä ei luonteeltaan aivan yhtä extreme ole.

Emänisänisä Zurracapote syntyi kovanluokan kasvattajalle, joka jalosti estehevosia suurille kilpailukentille. Kaikki astutukset valittiin tarkkaan ja koulutus oli selkeästi rytmitettyä. Zurra eli myös tätä elämää, mutta se oli hyvin kovapäinen hevonen, jolle kasvattaja ei löytänyt käyttöä. Vähällä oltiin pistämässä ori teuraaksi, mutta se myytiin nuorelle kilparatsastajalle. Ori rauhoittui vähitellen ja syyksikin selvisi, ettei Zurra voinut sietää toisia hevosia ja vauhtia ihmiskasvoja, vaan se tarvitsi vakaan elämän. Kaiken kaikkiaan se menestyi upeasti 150 cm tasolla ja jälkeläisiä sillä on parisenkymmentä.

Emänisänemä Jack's Mannequin oli kuin ketä tahansa kilparatsu, keskiverto, eikä tamma mikään rakenneruusukaan ollut. Esteillä se kilpaili 140 cm tasolla aina välillä sijoittuen. Ainoan erikoisen tästä tammasta teki sen luonne ja sukutaulu. Se tuli kovanluokan suvusta ja luonteeltaan tamma oli hyvin ihmisrakas ja miellyttämisenhaluinen, joka osasi myös hyvin koululiikkeitä. Tamma myytiin 10 vuotiaana nuorelle aloittelevalle ratsastajalle. Jälkeläisiä sille syntyi vain kolme.

Emänemä Sionia oli hyväsukuinen, kaunisrakenteinen ja potentiaalinen tapaus, mutta ikävä kyllä auttamaton tossukka, joka otti stressiä vähän kaikesta. Rohkea tamma oli vain esteradalla ja silloinkin vain jos ratsastaja osasi hommansa ja ohjasi tamman jokaista liikettä. Ystävällinen tamma kyllä oli, ja se menestyi hyvin kilpailuissa, joten se astutettiin useamman kerran, yleensä vahvaluontoisilla oreilla. Tamma ei kuitenkaan turhia huonoa stressinsietokykyään periyttänyt, vaan vahvin eteenpäin siirtyvä piirre oli ehdottomasti laadukkaat askellajit ja ulkonäkö. 162cm korkea ruunikko tammalle syntyi neljä jälkeläistä ja vietti lopun elämästään suurella laitumella muiden kilpailueläkkeelle siirtyneiden siitostammojen kanssa.

Emänemänisä Rackley xx oli varsin pirteä ja hieman lapsellinen tapaus. Ori tulee laukkasuvusta ja kyllä tätäkin herraa kokeiltiin radoille, mutta ei se oikein ymmärtänyt, ettei voida vain laukata muiden hevosten rinnalla ja jäädä sijoittumatta. Kasvattaja myi oria pilkkahintaan, jolloin herra ostettiin lähinnä vain kokeilumielessä. Se ratsukoulutettiin, jolloin myös estelahjat tulivat esille. Vaikka kapasiteettia ei löytynyt 130 cm korkeammalle, niin oli se silti vahva hyppääjä, vaikka sähläsikin välillä. Oria käytettiin jalostuksessa ja siitä tulikin melko haluttu. Ei ehkä piilevien kykyjen takia, vaan lähinnä pirteän luonteensa ja täysiverisyyden takia, joka toisi varsoihin sähäkkyyttä ja ulkonäköä.

Emänemänemä Sermoneta oli melko arkaluontoinen tamma, joka varmasti säikähti jokaista vastaan tulevaa postilaatikkoa. Esteillä saatettiin erikoisesteillä kieltää, jos ratsastaja vähääkään epäröi. Tamman hyppytyyli oli kuitenkin kaunis ja sen voimakkaan takajalat auttoivat sitä ylittämään kevyesti 150 cm esteet. Neito sai myös useita palkintoja näyttelyistä ja suuria kehuja ilmavista ja lennokkaista liikkeistään. Tamma myös periytti hyvää ulkomuotoa jälkeläisilleen, mutta valitettavasti myös hieman luonnettaankin eteenpäin. (c. minttu & 3 polvi vibaja)

Offspring

 trak ori  Somersault  s. 15.04.2013    i. Benson Hedges
 trak tamma  Sphyraenid SWA  s. 31.12.2014    i. Willemstad

Competition results

17/04/2013 - ERJ - Underground - 150cm - 2/30
20/04/2013 - ERJ - Dark Side Trakehners - 160cm - 5/30
21/04/2013 - ERJ - Dark Side Trakehners - 160cm - 4/30
25/04/2013 - ERJ - Satulinna - 160cm - 4/40
26/04/2013 - ERJ - Satulinna - 160cm - 3/40
29/04/2013 - ERJ - Dark Side Trakehners - 160cm - 4/30
30/04/2013 - ERJ - Dark Side Trakehners - 160cm - 1/30
01/05/2013 - ERJ - Arlinda Sporthorses - 160cm - 4/30
01/05/2013 - ERJ - Kadotetut Suomenhevoset - 160cm - 5/30
01/05/2013 - ERJ - Dark Side Trakehners - 150cm - 5/30
02/05/2013 - ERJ - Dark Side Trakehners - 160cm - 2/30
02/05/2013 - ERJ - Arlinda Sporthorses - 160cm - 5/30
02/05/2013 - ERJ - Dark Side Trakehners - 150cm - 1/30
04/05/2013 - ERJ - Rêve de Haussea - 160cm - 1/30
04/05/2013 - ERJ - Dark Side Trakehners - 160cm - 5/30
05/05/2013 - ERJ - Rêve de Haussea - 150cm - 2/30
05/05/2013 - ERJ - Rêve de Haussea - 150cm - 5/30
05/05/2013 - ERJ - Hillamäki - 150cm - 8/100
05/05/2013 - ERJ - Kadotetut Suomenhevoset - 160cm - 1/30
05/05/2013 - ERJ - Mêl Seren - 150cm - 5/30
05/05/2013 - ERJ - Arlinda Sporthorses - 160cm - 2/30
05/05/2013 - ERJ - Arlinda Sporthorses - 160cm - 4/30
05/05/2013 - ERJ - Jadessa Warmbloods - 160cm - 2/30
06/05/2013 - ERJ - Championtalli - 160cm - 6/40
06/05/2013 - ERJ - Dark Side Trakehners - 160cm - 5/30
06/05/2013 - ERJ - Dark Side Trakehners - 160cm - 5/30
06/05/2013 - ERJ - Hillamäki - 160cm - 7/100
06/05/2013 - ERJ - Dark Side Trakehners - 150cm - 2/30
07/05/2013 - ERJ - Championtalli - 150cm - 1/40
07/05/2013 - ERJ - Championtalli - 160cm - 5/40
07/05/2013 - ERJ - Jadessa Warmbloods - 160cm - 2/30
07/05/2013 - ERJ - London Trakehners - 160cm - 2/30
07/05/2013 - ERJ - Jadessa Warmbloods - 160cm - 1/30
08/05/2013 - ERJ - Dark Side Trakehners - 160cm - 5/30
08/05/2013 - ERJ - Rêve de Haussea - 150cm - 1/30
08/05/2013 - ERJ - Jadessa Warmbloods - 160cm - 5/30
08/05/2013 - ERJ - Harley Stud - 150cm - 2/30
09/05/2013 - ERJ - Rêve de Haussea - 150cm - 5/30
09/05/2013 - ERJ - Breawa - 150cm - 3/30
09/05/2013 - ERJ - Dark Side Trakehners - 150cm - 3/30
10/05/2013 - ERJ - Rêve de Haussea - 150cm - 4/30
10/05/2013 - ERJ - Dimmanby Gård - 160cm - 5/30
10/05/2013 - ERJ - Dimmanby Gård - 160cm - 5/30
12/05/2013 - ERJ - Dark Side Trakehners - 150cm - 4/30
12/05/2013 - ERJ - Dark Side Trakehners - 150cm - 2/30
12/05/2013 - ERJ - Rêve de Haussea - 150cm - 5/30
13/05/2013 - ERJ - Dark Side Trakehners - 160cm - 5/30
13/05/2013 - ERJ - Rêve de Haussea - 150cm - 3/30
13/05/2013 - ERJ - London Trakehners - 160cm - 3/30
14/05/2013 - ERJ - Dark Side Trakehners - 160cm - 1/30
15/05/2013 - ERJ - Dimmanby Gård - 160cm - 2/30
15/05/2013 - ERJ - Dark Side Trakehners - 150cm - 2/30
15/05/2013 - ERJ - London Trakehners - 160cm - 4/30
16/05/2013 - ERJ - Dimmanby Gård - 160cm - 3/30
16/05/2013 - ERJ - London Trakehners - 160cm - 1/30
17/05/2013 - ERJ - London Trakehners - 160cm - 3/30
19/05/2013 - ERJ - London Trakehners - 160cm - 4/30
20/05/2013 - ERJ - Dimmanby Gård - 160cm - 5/30
/58 sijoitusta

Training

04.03.2018 - Estevalmennus (valmentajana Omppu)
Saavuin Kingsvalleyn talleille valmentamaan muutamaa hevosta, ja ensimmäisenä estevalmennukseen saapui trakehnertamma Sphyrnidae eli Nida. Ratsukon kävellessä alkukäyntejä asettelin kentän toiselle pitkälle sivulle kaksi neljän puomin sarjaa. Aloittaessaan varsinaisen verryttelyn ravissa ratsukko teki isoja ympyröitä ja toisella pitkällä sivulla pyrki ylittämään kaikki puomit suoralla linjalla. Puomisarjojen väliin tehtiin käyntisiirtymä. Nidan liike näytti hyvin rennolta, hieman etupainoiselta, mutta sitä pyrittiin jo tässä vaiheessa parantamaan. Melko pian verryttelyyn otettiin mukaan laukkaa, jolloin kaikki muu paitsi puomit tultiin ravissa ja useilla siirtymillä saatiin hyvin työstettyä hevosta.

Kun ratsukko oli verrytellyt molempiin suuntiin, saivat he hengähtää hetken käynnissä samalla, kun rakentelin toisen puomisarjan okseriksi ja lisäsin kentälle pystyn lävistäjälinjalle. Välikäyntien jälkeen tehtävä oli seuraavanlainen: ensin lävistäjälinjalla oleva pysty laukassa, päädyssä siirtyminen raviin, puomisarja ravissa, laukannosto ja hyppy okserin yli. Tehtävässä painotettiin hevosen pysymistä "takajalkojen päällä". Puomit pidettiin tänään maltillisella korkeudella, ja tämä tarkka tamma ylitti ne kaikki oikein sulavasti. Kerran se otti hieman nokkiinsa kun nosto ravipuomien jälkeen oli turhan hätäinen, mutta ratsastaja korjasi tämän hyvin seuraavalla kerralla. Lopuksi kasasin ravipuomitkin pieneksi pystyksi ja ratsukko sai tulla tehtävän pariin otteeseen kokonaan laukassa. Okseri oli tässä viimeisessä radassa puolitoista metriä korkea, mutta se ei tuottanut Nidalle tai ratsastajalle vaikeuksia. Sitten ratsukko saikin ravailla loppuravit rennolla ohjastuntumalla koko kenttää vapaasti käyttäen, ja Nida sai paljon kehuja onnistuneen valmennuksen päätteeksi.


04.03.2018 - Estevalmennus (valmentajana Omppu)
Tänään valmennukset jatkuivat Nidan kanssa hieman korkeampien ja myös useampien esteiden merkeissä. Valmennuksen aluksi ratsukko liikkui rennolla ravilla ja laukalla koko kenttää käyttäen, ja välillä ratsastaja kokosi Nidaa yksittäisten pätkien ajaksi. Pian he saivatkin pompata muutaman yksittäisen ristikon sekä kahdesta ristikosta koostuvan in and out -sarjan verryttelyesteinä. Sitten aloittelimmekin ratojen treenaamisen. Ensimmäisenä radalla oli kahden pystyn innari lävistäjälinjalla, sitten okseri lyhyen sivun keskellä, pysty ja okseri neljän askeleen linjalla sekä trippeli toisella lävistäjälinjalla. Ratsukon tuli säilyttää hyvä tasainen tempo läpi radan, ja samalla tuli tietenkin katsoa paikkoja ja tarpeen mukaan lyhentää tai pidentää laukkaa jotta ponnistuspaikat esteille olisivat parhaat mahdolliset.

Ensimmäisellä kierroksella esteet olivat sadasta senttimertistä sataan kahteenkymmeneen senttiin. Rata alkoi hyvin, innari ja okseri ylittyivät helpon näköisesti, mutta linjan aloittavalle pystylle ratsastaja ei ehtinyt suoristaa Nidaa. Linjan alusta tuli hieman vinkura, mutta okserille löytyi kuitenkin ihan hyvä paikka. Trippelille ratsastaja sai pyytää hevosta eteen. Seuraavalla kerralla hyppy innarin jälkimmäiselle esteelle tuli huonosti, mutta muulla radalla ratsastaja tsemppasi eikä yksikään puomi taaskaan tipahtanut. Pikku hiljaa puomeja nostettiin ylemmäs kohti ratsun kilpailukorkeutta, mutta innaria ei nostettu ihan tappiin saakka. Ratsukko selviytyi päivän haasteista jälleen kerran hienosti, ja ratsastaja sai olla tyytyväinen sekä omaan menoonsa että hevoseensa. Loppuraveissa työskentelimme hieman siirtymien kanssa sekä askellajien välillä että sisällä.